Twee winnaars Jeugdklimaattop 2020. De mondkapjeschallenge én kledingchallenge

  • donderdag 12 november 2020
  • Willem de Waard

Een primeur in 2020! Voor het eerst organiseerde de gemeente Zuidplas dit jaar een coronaproof digitale Jeugdklimaattop voor de twee middelbare scholen in onze gemeente. Twee brugklassen van het Comenius College en twee van het Thorbecke Nieuwerkerk bedachten in aanloop naar deze top een challenge om elkaar duurzamer te laten leven. De winnaars werden de 'De mondkapjeschallenge én de kledingchallenge'.  

Tijdens de Klimaattop pitchten de vier klassen elk hun eigen challenge aan de vakjury. Deze jury bestond uit Wethouder Jan Verbeek, Programmamanager Duurzaamheid en Klimaatadaptatie Fabienne Bosschieter en Projectleider Participatie Sanne Geers. Van vaker fietsen tot duurzame mondkapjes, van een challenge over zwerfafval tot duurzame kleding. Dat alles kwam aan bod. Een moeilijke keus voor de jury dus. Toch was het eindoordeel unaniem. De vakjuryprijs gaat naar 'Herbruikbare mondkapjes' De jury was razend enthousiast over dit idee van Naomi, Lotte, Kenji, Nikkie en Tijn (Comenius College). De school was zelfs al zover dat de leerlingen zelf hun eigen mondkapjes hadden ontworpen. Het mondkapje dat het beste wordt ontvangen, wil de school zelf laten maken. Dit winnende groepje nam een bijzondere prijs in ontvangst. Samen met een professionele regisseuse gaan zij op pad om te leren hoe zij hun idee voor hun 'mondkapjeschallenge' daadwerkelijk kunnen verfilmen. Zij leren de beste kneepjes van het vak. Zo creëren zij een filmpje dat misschien wel heel Nederland over gaat. 

De publieksprijs gaat naar 'Duurzame kleding' De bedenkers van de mondkapjeschallenge waren niet de enigen die in de prijzen vielen. Afgelopen week kon iedereen namelijk ook online stemmen op de leukste challenge. Ruim 1700 mensen lieten hun stem horen. Jinth, Sophie, Annelies en Rosa (Thorbecke) wonnen deze publieksprijs. In hun filmpje vroegen zij aandacht voor het duurzamer gebruiken van kleding. Zij willen hun medeleerlingen aanzetten om kleding te repareren of te recyclen. De leerlingen winnen allemaal het boek Borealis, een spannende ecothriller. 

Na een digitalequiz, twee workshops op locatie, de digitale pitches en de prijsuitreiking kwam er een einde aan de Jeugdklimaattop 2020. Op naar de Jeugdklimaattop 2021. De Jeugdklimaattop wordt georganiseerd door de gemeente Zuidplas in samenwerking met ODMH. Meer informatie over de Jeugdklimaattop en de filmpjes zijn te vinden op www.duurzaamzuidplas.nl/nieuws

Gerelateerde artikelen:
Meer nieuws van 12 november 2020