Zuidplas start Kindpakket voor ouders met een laag inkomen

  • donderdag 12 november 2020
  • Willem de Waard

De gemeente Zuidplas (Nieuwerkerk a/d IJssel, Zevenhuizen, Moerkapelle en Moordrecht) starten een 'Kindpakket' waarin alle regelingen voor ouders met een laag inkomen op een rij zijn gezet. Volgens Wethouder Jan Willem Schuurman benadrukt dat het nog te vaak gebeurt dat ouders niet weten waar ze recht op hebben. Door alles op een rijtje tezetten hoopt hij daarbij te kunnen helpen. n.

Voor ouders met eenlaag inkomen zijn er diverse mogelijkheden om een tegemoetkoming te krijgen in de kosten. Te denken valt aan een lidmaatschap van de voetbalclub of toneelclub, noodzakelijke kosten voor school (bijvoorbeeld een schooltas, schrijfbenodigdheden of een laptop) of een mooi presentje voor de kinderen uit de cadeaukast.

Het 'Kindpakket', eenterm die ook veel in andere gemeenten gebruikt wordt, staat online op www.zuidplas.nl/kindpakket. Daar staan ook de geldende regels en wie de aanvraag kan doen. Het Sociaal Team van de gemeente Zuidplas en Welzijn Zuidplas gaan mensen actief  informeren over het Kindpakket, als iemand daarvoor in aanmerking komt. Jan Willem Schuurman, wethouder Werk en inkomen, over het Kindpakket. 'We willen aandacht geven aan de mogelijkheden die er zijn als je een laag inkomen hebt. Op deze manier willen we voorkomen dat kinderen door geldzaken bijvoorbeeld niet mee kunnen doen op school of aan sport en cultuur kunnen doen. Of dat ouders onnodig in de schulden komen. Op deze manier zetten we ons proactief in. We werken aan een samenleving waarin iedereen volwaardig mee kan doen.

Het 'Kindpakket' past goed binnen het beleidskader 'Armoede en Schulden', dat pasgeleden in de gemeenteraad geëvalueerd is. In het collegeprogramma is voorkomen en bestrijden van armoede en problematische schulden als belangrijk punt benoemd. 

De Armoedemonitor laat zien dat er in de gemeente Zuidplas sprake is van bijna 700 kinderen die opgroeien in een huishouden met een inkomen tot 120% van het wettelijk sociaal minimum. Dit is 7% van de totale jeugd in Zuidplas. Hiermee is de kinderarmoede in Zuidplas lager dan het landelijk gemiddelde van 1 op de 9 kinderen (11%).

Gerelateerde artikelen:
Meer nieuws van 12 november 2020