Multimediale tentoonstelling 'Open over depressiviteit' in CAPSLOC

  • dinsdag 27 oktober 2020
  • Willem de Waard

Van 30 oktober tot 1 december 2020 presenteert Pop- & Cultuurpodium CAPSLOC in Capelle aan den IJssel de tentoonstelling OPEN over depressiviteit. Dit is een nieuw project van stichting Open Mind, waarmee zij in samenwerking met een grote groep jongeren ervaringsdeskundigen (18-35 jaar), mentale kwetsbaarheid zichtbaar en beter bespreekbaar wil maken. De multimediale buitententoonstelling is vanaf 30 oktober aan de Alkenlaan en op het Stadsplein te zien en geeft mentale kwetsbaarheid van jonge mensen een gezicht. 

De tentoonstelling zal ook binnen te bekijken zijn bij CAPSLOC en bij Huis van de Wijk Middelwatering. Voor CAPSLOC is het mogelijk om een tijdslot te reserveren en de tentoonstelling binnen te bezichtigen. Ook zal er dan iemand aanwezig zijn om iets meer te vertellen over de tentoonstelling en men krijgt een gratis magazine mee.

OPEN over depressiviteit laat een groep van 30 diverse ervaringsdeskundigen tussen de 18 en 35 jaar aan het woord. In combinatie met indringende portretten zijn de jongvolwassenen zelf aan het woord om te vertellen hoe zij hun depressie ervaren, hoe zij hiermee omgaan en hoe hun omgeving dat kan doen.

Eén op de vijf jongeren heeft te maken met depressie.
Volgens voorspellingen van de Wereldgezondheidsorganisatie wordt depressie volksziekte nummer één. In Nederland hebben jaarlijks circa 1 miljoen mensen last van depressie, waarvan een groot deel hier al op jonge leeftijd mee in aanraking komt. Ongeveer één op de vijf jongeren krijgt ooit in zijn of haar leven met een depressie te maken (link artikel UMCG KennisInzicht).

De maatregelen ten gevolge van COVID-19 dragen ook bij aan de mentale gesteldheid van jongeren. Uit onderzoek van EenVandaag blijkt dat maar liefs 74 procent van de jongeren tussen de 18 en 35 jaar lijdt onder de crisis (link artikel). Vooral deze jongeren ervaren dat er een groot taboe rust op het praten over hun depressie, terwijl juist dít, samen met effectieve hulp van buiten, een sleutelrol speelt in de zoektocht naar een passende manier om hiermee om te gaan.

Het gezicht en het verhaal erachter

Twee moeders met een dochter met depressie; fotografe Linelle Deunk reisde samen met Mirjam Bekker-Stoop (directeur van stichting Open Mind) door heel Nederland om een zo divers mogelijke groep jongeren te portretteren en hun persoonlijke verhalen vast te leggen. Het werd een bijzondere reis waarin gevoelige, maar vooral verrassend sterke jonge mensen vertellen over hoe zij hun depressie ervaren en wat hun omgeving hierin kan betekenen. De mooie portretten en verhalen die daaruit voort zijn gekomen, zijn gebundeld in een reizende multimediale tentoonstelling, een fotokrant en een podcast.

De reizende tentoonstelling OPEN over depressiviteit zal zeker nog een jaar langs diverse gemeenten door heel Nederland reizen. De buitententoonstelling staat per gemeente voor een periode van 3 tot 4 weken op één plek. Rond de tentoonstelling organiseert CAPSLOC met netwerkpartners een OPEN programma met muziek en andere activiteiten. OPEN over depressiviteit is een initiatief van Open Mind. Open Mind is een idealistische stichting die als doel heeft om onrechtvaardigheden, mis(ver)standen en vooroordelen in een ander licht te plaatsen. Open Mind brengt maatschappelijk moeilijke onderwerpen onder de aandacht bij het grote publiek. Door het realiseren van impactvolle kunstprojecten en het vertellen van relevante verhalen in de openbare ruimte, met als doel de bespreekbaarheid te vergroten en de situatie van kwetsbare mensen in onze samenleving te verbeteren. Open Mind verbindt door het vertellen van persoonlijke verhalen en helpt daarmee onbegrip de wereld uit.
www.stichtingopenmind.nl

Gerelateerde artikelen:
Meer nieuws van 27 oktober 2020