The Great Communicators en Headfirst in Zwaardvis 24 oktober

  • woensdag 14 oktober 2020
  • Willem de Waard

Zaterdag 24 oktober zijn de Amsterdams/Haagse indie rockband The Great Communicators en de uit Leiden afkomstige rockband Headfirst te horen in de uitzending van Zwaardvis bij Radio Capelle. Het 6-tal The Great Communicators debuteerde zo'n 6 jaar geleden met de eerste EP 'Bide Your Time' en het kwartet Headfirst transformeerde kortgeleden van coverband tot een band die eigen nummers is gaan schrijven die doen denken aan de grungeperiode van de jaren negentig.

The Great Communicators
Het is inmiddels 4 jaar geleden dat het debuutalbum 'Lucky Horse' verscheen, maar soms moet je het allemaal afbreken voordat je het weer kunt opbouwen. Er hebben door de jaren heen diverse personeelswisselingen plaatsgevonden. The Great Communicators hebben dan ook veel gedaan om hun nieuwe toekomst te creëren. Een toekomst met nieuwe nummers en een groovy nieuw geluid op een nieuw volledig album. Het nieuwste album ‘The Endless Haze’ klinkt als een samenhangende verzameling nummers geschreven door een onverwoestbare band, een groep mensen die zichzelf hebben bevrijd van hun kwelling en nu sterker is dan ooit.

Het opnameproces heeft elke teleurstelling, twijfel, hoop en vreugde die ze doormaakten laten zien zodat het allemaal op dit album kon worden samengevoegd.  'The Endless Haze' toont invloeden van onder meer Beck, Arcade Fire en LCD Soundsystem, die allemaal samensmelten in een zinderende draaikolk die de luisteraar door een huis van spiegels trekt vol onverwachte wendingen. Je hoort stuwende drums en basgrooves die alle kleurrijke maar vlijmscherpe gitaar- en toetsmelodieën samen met swingende percussie en energieke zang dragen.

Van het nieuwe album zijn inmiddels de singles Round The Bend en Our Days verschenen. De band was in het verleden 3FM Serious Talent, deed mee aan de Popronde en stond o.a. op festivals als De Beschaving, Noorderslag en Down The Rabbit Hole.

Zaterdag 24 oktober zou de band geprogrammeerd staan voor een optreden tijdens de Haagse Popweek in het Paard maar dat is uitgesteld als gevolg van de verscherping van de maatregelen rond COVID-19.

Headfirst
Headfirst is een betrekkelijk onbekende rockband uit Leiden. Ze begonnen als coverband en speelde een mix van eigen nummers en covers. Sinds dit jaar is het eigen werk dat de aandacht trekt van het Leidse kwartet. Dat begon in maart met de eerste single 'Dino Disco' maar vooral de onlangs verschenen opvolger 'Amnesia' blijft niet onopgemerkt. Het geluid en de zang doen zeer sterk denken aan de grungeband Nirvana die begin jaren negentig voor een ommezwaai zorgde in de popmuziek.

De band werkt momenteel aan een debuutalbum die de titel 'Traffic Junkie' gaat meekrijgen. Headfirst bestaat uit Duncan Veeren (leadzang/gitaar), Bo van Kooperen (leadgitaar), Sjoerd de Jong (drummer/backing vocals) en Gina Terink (bassist).

Gerelateerde artikelen:
Meer nieuws van 14 oktober 2020