Groen licht voor plannen Rivium

  • woensdag 30 september 2020
  • Sjoerd de Graaff

De gemeenteraad van Capelle aan den IJssel heeft dinsdagavond 29 september positief ingestemd met de plannen van het college voor het Rivium. Het bedrijventerrein wordt de komende jaren omgebouwd tot een moderne wijk waar wonen en werken hand in hand gaan. Verantwoordelijk wethouder van Stadsontwikkeling Maarten Struijvenberg is enthousiast over het nieuwe Rivium: “Groen licht voor Rivium biedt Capelle prachtige toekomstkansen en bestaande en nieuwe Capellenaren nieuwe woon- en werkplekken.”

Tijdens de raadsvergadering op maandag en dinsdag boog de gemeenteraad zich over het door het college opgestelde Gebiedspaspoort 2.0. Hierin staan de spelregels voor de ontwikkeling van de wijk. “In Rivium kunnen de komende jaren zo’n 5.000 nieuwe woningen worden gebouwd, voornamelijk hoogbouw”, legt wethouder Maarten Struijvenberg uit. “Een omvangrijke transformatie van een wijk waar nu vooral gewerkt wordt, maar die ook voor een deel leeg staat. Rivium wordt een toekomstgerichte, bruisende en duurzame wijk waarin het fijn is om te wonen en te verblijven. Maar ook te werken. Deze functie blijft belangrijk voor Rivium.” Struijvenberg ziet de vernieuwde wijk de komende jaren uitgroeien tot een succes. “Sommige panden worden van kantoorgebouw getransformeerd tot appartementen, anderen worden afgebroken en vervangen door nieuwe gebouwen. Er is ruimte voor hoogbouw tussen de 50 en 80 meter met op twee plekken ook mogelijkheden voor een hoger gebouw.”

Grote betrokkenheid
De gemeente Capelle heeft de afgelopen jaren tientallen thema- en bewonersavonden georganiseerd om precies te horen hoe Capellenaren, omwonenden, bedrijven, belangstellenden en ontwikkelaars tegen de veranderingen van de wijk aankijken. Wethouder Struijvenberg vertelt aan Radio Capelle over de betrokkenheid van burgers: “Dat heeft veel waardevolle informatie opgeleverd die we verwerkt hebben in het Gebiedspaspoort 2.0. De interesse en betrokkenheid was ongekend groot. Veel mensen zien in Rivium een prachtige kans om op deze bijzondere plek straks een mooi appartement te vinden. De locatie en de plannen hebben mensen en ontwikkelaars enthousiast gemaakt. Begrijpelijk, er is flinke woningnood in de regio en Capelle en veel starters, maar ook ouderen zijn op zoek naar een starterswoning of doorschuifwoning. Met Rivium bieden we hen toekomstbestendige woonruimte.”

Parkeren en openbaar vervoer
In de gemeenteraad werd vanavond gediscussieerd over eventuele parkeerproblemen en fileleed voor omwonenden die de ontwikkeling van de wijk met zich mee kan brengen. Zorgen die de wethouder serieus neemt: “Optimaal openbaar vervoer is belangrijk voor Rivium. We verlengen de Parkshuttle, de Waterbus krijgt een halte en brengt mensen naar Rotterdam en Dordrecht en we zetten maximaal in op deelauto’s, snelfietsroutes naar Rotterdam en Capelle en fietsenstallingen. De parkeernorm wordt met 0,6 auto per huishouden ook bescheiden.”

Gerelateerde artikelen:
Meer nieuws van 30 september 2020