Sportcomplex Aquapelle officieel geopend

  • donderdag 3 september 2020
  • Rob Nieuwveld

Op dinsdag 1 september is het ambitieuze sportcomplex Aquapelle, op de hoek van de Alkenlaan en de Pelikaanweg, door burgemeester Peter Oskam en kinderburgemeester Naomi Vermeulen, onder toeziend oog van een beperkt aantal gasten, officieel geopend.  Multifunctioneel is hoe zowel het zwembad als de sporthal omschreven kunnen worden. Tijdens de opening gaf zwemvereniging ACZ een demonstratie synchroonzwemmen.

Op 19 juni was de bouw van Aquapelle na 17 maanden klaar enis de sleutel overgedragen aan Sportief Capelle die het complex gaat beheren. De kosten van de bouw zijn binnen de - aangepaste - begroting gebleven. De afgelopen maanden is alles in gereedheid gebracht,  zijn de zwembaden
gevuld met 1,5 miljoen liter water, is veel aandacht besteed aan het coronaproof maken van het complex voor bezoekers en gebruikers en is de sporthal klaar voor gebruik.

Aquapelle heeft een sporthal, een wedstrijdbad endoelgroepenbad. De sporthal kan door middel van 4 vouwwanden worden opgedeeld in 4 grote sportzalen.  Het zwembad heeft een doelgroepenbad met een bassin van 15 bij 10 meter en een diepte van 2 meter. Ook is er een wedstrijdbad met een bassin van 25 bij 16 meter, met 6 banen dat 2,5 meter diep is. Beide baden zijn voorzien van een beweegbare bodem zodat voor de juiste gebruikers de juiste diepte wordt ingesteld.  Zowel de sporthal als het zwembad hebben een tribune die plaats biedt aan 200 toeschouwers. De
horecagelegenheid is tussen de sporthal en het zwembad geplaatst en biedt zicht
op beide delen van het gebouw.

Met twee zwembaden, een grote sporthal en horeca moet Aquapelle meer zijndan een plek voor sporten en bewegen. ,,We zitten in het centrum van Capelle. Het moet een ontmoetingsplek worden, waar bijvoorbeeld hardloopgroepjes met elkaar afspreken.’’ aldus MylèneHerfst die de Communicatie en PR bijSportief Capelle doet, eerder in het AD.

Vanaf september wordt gestart met baanzwemmen en zwemlessen.  Die zwemlessen zijn conform deeisen van de Nationale Raad Zwemvaardigheid waarbij van diploma A (Aanleren) via diploma B (Beter worden) het diploma C (Complete zwemvaardigheid) kan worden behaald. Vanwege Corona is er een aangepast programma enmoet je van tevoren wel je plek reserveren. Hetreserveringssysteem voor baantjes trekken is sinds kort online via sportiefcapelle.nl en ook andere Informatie over reserveren,  lessen en tarieven is tevinden op die website van Sportief Capelle.

Vanaf 1 september zwemt ACZ, een vereniging met 280 zwemmende leden, al inhet nieuwe Sportcomplex Aquapelle met een aantal afdelingen waaronder synchroom, wedstrijd en recreatief 50+. Ook met de wensen van ACZ is rekening gehouden en zijn er wedstrijd­fa­ci­li­tei­ten, zoals aantikblok­ken,onderwatercamera’s en ook speakers zodat de synchroomzwemmers de muziek ook onder water horen. De startblokken hebbenmaar liefst vijf standen en op beeldschermenwordende scores aan het publiek getoond.

In de sporthal is BCS, Badmintonclub Schollevaar, inmiddelsingetrokken.  BCS is in een vroeg stadium, nog voor de bouwplannen, benaderd door de gemeente Capelle aan den IJssel met de vraag of zij interesse hadden om volledig te gaan spelen in de nieuwe hal.  Daar waren voorwaarden aan verbonden zoals die van de badmintonbond. Deze heeft eisen waaraan een hal moet voldoen. Dit met betrekking tot hoogte, licht, vloer, ventilatie etc. en daar is met de bouw van Aquapelle rekening gehouden. En nu met het 1e team in de eerste divisie gaat dat nog verder: beschikbaarheid van een scheidsrechterkamer, EHBO-ruimte en scheidsrechterstoelen.  Aan al die eisen is voldaan.

Die sporthal wordt verder onder andere gebruikt voor de gymlessen vanverschillende scholen. Sportief Capelle houdt er beweegprogramma’s en er speelt het idee om ook een zaalvoetbalcompetitie te beginnen.

Buiten de accommodatie wordt een grote fietsenstallinggemaakt en komt er voldoende parkeergelegenheid voor alle gebruikers. Dit is deels al opgeleverd. In lijn met de doelstellingen op het gebied van duurzaamheid van de gemeente zijn de installaties volledig elektrisch uitgevoerd en is het gebouw voorzien van zonnepanelen en zonneboilers. Het gebouw heeft geen gasaansluiting. 

Sportief Capelle beheert het sportcomplex en zorgt voor de programmering. In de herfstvakantie is er een feestweek zodat iedereen in Capelle die dat dan nog niet heeft gedaan, kennis kan maken met Aquapelle. Dit is wel afhankelijk van de coronamaatregelen die dan gelden bijvoorbeeld voor het aantal mogelijke bezoekers.

Gerelateerde artikelen:
Meer nieuws van 3 september 2020
Geen andere berichten van 2020-09-03 gevonden.