March Of The Cases 1 september in Den haag afgelast! €480 miljoen voor cultuursector

  • woensdag 26 augustus 2020
  • Willem de Waard

Zo langzamerhand is er al bijna een half jaar geen grootschalig concert of festival meer te beleven. De muziekindustrie heeft het daardoor zwaar te verduren. Kid Harlequin-zanger/gitarist Julien Graute maakt zich zorgen en organiseerde in eerste instantie op 29 augustus Het Nationaal Protest Voor De Nederlandse Muziekindustrie, met als doel de financiële steunmaatregelen voor de muzieksector te verlengen. engen.

Het initiatief werd echter verplaatst naar 1 september en samengevoegd met March Of The Cases, een internationale actie van talloze geluids- en lichttechnici en backline bedrijven!

Echter donderdag 28 augustus werd bekend dat de regering €480 miljoen extra beschikbaar stelt voor de cultuursector. Hierdoor hebben de organisatoren de actie voorlopig afgelast. In afwachting voor wie die gelden bestemd zijn beraadt men zich op vervolgstappen.  

Volgens de gitaardocent lijdt de sector met zo'n 80.000 banen en 1800 evenementen inmiddels al meer dan €1,5 miljard verlies. De NOW-regeling (Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid) loopt tot november. Werkgevers die kampen met een omzetverlies van meer dan 20% kunnen met deze regeling een tegemoetkoming aanvragen. De kans is groot dat de regeling verlengd wordt, maar dat de compensaties verlaagd worden. Graute: "Als de steun wegvalt of vermindert, verdwijnt de industrie. We moeten de kans krijgen om na zo’n grote klap als deze crisis weer op te kunnen bouwen.March of the Cases stond dinsdag (1 september) gepland van 8.00 tot 14.00 uur op het Malieveld in Den Haag. Tijdens de ochtendspits zouden de deelnemers samenkomen op de A12 om vervolgens in colonne naar het Malieveld te rijden. Daar zou de optocht starten en langs het Binnenhof gaan om vervolgens op het Malieveld te eindigen. Het zou  een publieksvriendelijke actie worden. "We willen zeker niet dat de samenleving zich tegen ons keert. We moeten juist in deze tijd sympathie opwekken voor ons vak." Aandacht krijgen voor de situatie waar de muziekindustrie in verkeert, is volgens de freelance-muzikant belangrijk. "Bij optredens zie je alleen een band staan of bij festivals zie je het terrein met eetkraampjes, maar de industrie is veel groter. Daar moet meer bewustzijn voor komen."

Dit waren de doelstellingen voor 1 september

1. De overheid bewust maken van het feit dat onze Evenementen en Cultuur Sector meer steun nodig heeft dan reeds is gegeven. Het steunpakket wat er nu ligt, is bij lange na niet voldoende om deze ONZE sector overeind te houden. Er is een kaalslag gaande in onze branche. Bedrijven en organisaties gaan failliet of zijn reeds failliet. Het water staat de meeste freelancers en zzp’ers al tot aan de lippen.

2. Wij willen de overheid laten zien dat wij Grote evenementen kunnen organiseren volgens de richtlijnen van het RIVM, Veilig en Safe. Veiligheid staat hoog in het vaandel van onze sector.

3. Samen staan we sterk, saamhorigheid in de branche, de AWARENESS bij het publiek en de overheid creeeren dat wij niet bestaan uit kleine clubjes die gezellig een evenement organiseren om het publiek te vermaken, nee wij zijn een sector/branche waar iedereen alles geeft voor de perfecte show, evenement of feest. 

Meer informatie over het evenement vind je op de website van March Of The Cases.

Zaterdag 29 augustus het laatste nieuws over de actie tijdens de uitzending van Zwaardvis bij Radio Capelle 

Gerelateerde artikelen:
Meer nieuws van 26 augustus 2020