Gemeente Zuidplas treft maatregelen naar aanleiding van geplaatste video's

  • dinsdag 18 augustus 2020
  • Davey Euwema

Gister kwamen via internet verschillende video's naar buiten waarin twee koppels zichtbaar seksuele handelingen verrichten in het gemeentehuis in Nieuwerkerk aan den IJssel. Op één van de video's zijn medewerkers van afdeling Handhaving duidelijk zichtbaar. Of zij echter betrokken waren bij de activiteit op de video's is nog niet bekend. Voor beiden geldt dat zij als ordemaatregel geschorst zijn gedurende een vandaag aangekondigd onderzoek. Vandaag werd door de gemeente Zuidplas een set aan maatregelen gepubliceerd onder andere ter ondersteuning van het team handhaving.

Lees ook: "Gemeente Zuidplas schorst twee medewerkers in lopend onderzoek seksvideo's gemeentehuis"

De gemeente zuidplas laat weten dat de gebeurtenissen van de afgelopen dagen een enorme impact hebben het team handhaving. Eerder liet Loco-Burgemeester, Jan Verbeek, al aan Radio Capelle weten geschokt te zijn.  "Dit kan en mag niet gebeuren" aldus Verbeek in een eerste reactie.

Maatregelen en consequenties
De volgende maatregelen zijn getroffen en / of worden de komende periode nog getroffen.

1. De gemeentesecretaris heeft naast het interne onderzoek een extern bureau opdracht gegeven een onderzoek te starten. Zodra de resultaten van dit onderzoek bekend zijn, wordt hierover gecommuniceerd. Het kan nu nog niet gezegd worden wanneer de resultaten bekend zijn. Dit kan nog geruime tijd duren, gezien de aard en complexiteit van het onderzoek.

2. Op één van de filmpjes zijn twee medewerkers van de gemeente herkenbaar in beeld gebracht. Met de betreffende medewerkers is een gesprek geweest. Voor beide medewerkers geldt dat zij als ordemaatregel geschorst zijn lopende dit onderzoek. Het onderzoek moet mede uitwijzen wat hun betrokkenheid was.

3. Met het team handhaving zijn afspraken gemaakt over hun inzet. Daarboven heeft de gemeente Zuidplas afspraken gemaakt met het politieteam Waddinxveen-Zuidplas om extra inzet te plegen op het gebied van handhaving. Omdat de situatie een enorme impact heeft op het team handhaving is de gemeente ook in gesprek met het team om te kijken wat er nodig is voor het goed functioneren van het team nu en in de toekomst. Daarnaast brengt de gemeente in beeld welke capaciteit nodig is om het team handhaving op sterkte te houden. Diverse omliggende gemeenten hebben hun hulp aangeboden.

4. De financiële gevolgen van de genomen maatregelen met betrekking tot deze situatie zullen in beeld worden gebracht en bij de najaarsnota worden verwerkt

Gerelateerde artikelen:
Meer nieuws van 18 augustus 2020
Geen andere berichten van 2020-08-18 gevonden.