Jongeren in Zuidplas: Van 'coronakantie' naar moderne oplossingen

  • donderdag 6 augustus 2020
  • Saskia Troost

De afgelopen maanden stonden in het teken van coronavirus en bijna iedereen heeft hier direct of indirect wel iets mee te maken gehad. De één bleef thuis, de ander moest juist extra werken en de focus was op het beschermen van onze ouderen. Maar hoe hebben jongeren de afgelopen maanden ervaren? We vroegen dit aan het jongerenwerk en de jongeren van Jongerencentrum ‘t Blok in de Zuidplas. 

Jasmine (17) was met grote regelmaat te vinden in het jongerencentrum en heeft haar tweede thuis erg gemist. Haar leven is plotsklaps veranderd na het ingaan van de maatregelen rondom Corona. Haar moeder valt onder de risicogroep en dus bleef ze uit voorzorg al eerder thuis, met de gedachte na een maand wel weer naar school te kunnen gaan. Helaas bleek dit niet het geval en is zij vanaf maart al thuis.

Waar de eerste periode gekenmerkt was door angst voor het besmetten van haar moeder, kwam er daarna een periode waarin ze van haar rust kon genieten en voelde dit als een soort vakantie, die je 'coronakantie' zou kunnen noemen. Scholen hadden volgens Jasmine moeite met het lesgeven op afstand en de focus lag op de leerlingen in de examenklassen. Andere leerlingen kregen hierdoor pas in de afgelopen maand schoolwerk, waardoor het in een rap tempo moest worden afgemaakt.

Ook in het contact met leeftijdsgenoten was het zoeken naar wat wel en niet mogelijk is. Met één vriendin heeft zij contact gehouden en dit breidde zich langzaam uit, tot aan het vinden van een nieuwe liefde. Als het gaat om de maatregelen ziet zij dat velen het wel proberen en wanneer dit niet goed gaat spreekt zij hen hier ook op aan.  

Voor Dennis (19) was de impact van het virus een vreemde ervaring. Hij kon blijven werken bij een hoveniersbedrijf, maar in zijn vrije tijd moest hij zijn wereld aanpassen. “Het voelde saai om niet met vrienden af te kunnen spreken en om daarnaast niet hetgeen te kunnen doen waarin ik mij uit”. Het jongerenwerk helpt Dennis in zijn talentontwikkeling als rapper.

De jongerenwerkers hebben de afgelopen periode voornamelijk digitaal contact gehouden met jongeren en hen opgezocht in de buitenruimte. Individuele jongerencoaching konden voortgezet worden en huisbezoeken werden vervangen door wandelingen. Waardevolle contactmomenten om eventuele eenzaamheid of thuissituaties te bespreken. Rick Gort, jongerenwerker, geeft aan veel waarschuwingen te geven wat betreft afstand.

"Veel jongeren hadden moeite met de anderhalvemetermaatregel en een aantal jongeren zijn ook beboet, waardoor deze direct met een flinke schuld zaten," legt Gort uit.

Een boete voor jongeren onder de 18 jaar bedraagt € 95,- en voor 18 jaar en ouder is dat € 390,-. Opvallend is dat jongeren wel close zijn met hun eigen groepje, maar wel afstand behouden tot andere onbekenden in de openbare plekken.  

Gelukkig wist het jongerenwerk innovatief met deze periode om te gaan en hebben ze de meest bezochte activiteiten online vormgegeven. Samen met een aantal jongeren hebben ze aan een online platform gewerkt van waaruit nieuwe activiteiten zijn ontstaan. Hierbij valt te denken aan online FIFA toernooien, een online Hiphop lounge en Creativitijd. Bij de laatste activiteit kunnen jongeren hun gevoelens rondom corona uiten in de vorm van een tekening, video, foto, gedicht of in muziek. Op de winnende foto stond een familiebijeenkomst waarbij het gezin meerdere keren in de foto is gefotoshopt (zie foto). Een maakbare wereld. 

Sinds een aantal weken is t ‘Blok weer open met een aantal aanpassingen. Zo mogen er maximaal 10 jongeren in de grote zaal waar jongeren kunnen chillen, gamen en waar nodig het gesprek kunnen aangaan met de jongerenwerkers. Hier wordt er regelmatig gedesinfecteerd en worden er gezondheidschecks gedaan bij het aanmelden voor een activiteit.  

Voor een overzicht van de activiteiten: Welzijn Zuidplas

Gerelateerde artikelen:
Meer nieuws van 6 augustus 2020