Tweede van vijf 'Rotte Kijkers' langs de Rotte geplaatst

  • donderdag 23 juli 2020
  • Willem de Waard

Dit jaar is het 750 jaar geleden dat de dam in de Rotte werd gelegd. Een historisch moment waar de stad Rotterdam op is ontstaan. Om dit te vieren werd een uitgebreid programma opgesteld met diverse activiteiten en evenementen. De evenementen die onderdeel vormen van dit programma zijn tot nader order geannuleerd, maar de realisatie van een vijftal houten kunstwerken die tevens een uitkijkpunt over de Rotte en de omgeving bieden is inmiddels gestart in Bleiswijk.jk.

Binnenkort staan langs de Rotte  vijf van die bijzondere Rottekijkers. Het zijn rustpunten of ontmoetingsplekken tijdens het fietsen, je kunt ze gebruiken als picknickplek, maar ook als punt waar iets valt te lezen over het gebied. Ze zijn kunstwerk en uitkijkpunt in één. Alle Rottekijkers zijn speciaal ontworpen voor de plek waar ze staan. Bij het Bleijswijks Verlaat is eerder dit jaar de eerste Rottekijker geplaatst die geïnspireerd is op de nabijgelegen monumentale sluis. Je loopt als het ware het Verlaat omhoog en maakt hiermee dezelfde beweging als het water. Ben je boven dan focust je blik zich op de molens van de Molenviergang. Inmiddels is ook de 2e Rottekijker nabij de Willem-Alexander Roeibaan geplaatst. Hier zie je de natuur en je ziet hoe de mens de natuur hier beheersten gebruikt voor recreatie.  Deze Rottekijker ligt midden op het voetpad!

De Rottekijker bij Oud-Verlaat heeft de vorm van een afgeknotte molen. Bij het Land van Chabot kun je vanaf de Rottekijker het landschap zien liggen dat de schilder Henk Chabot (1894-1949) zo vaak heeft weergegeven. Je daalt door de vorm van een dijklichaam naar beneden, naar de Rotte toe.

De locaties waar de Rotte Kijkers komen zijn; de oorsprong van de Rotte bij Moerkapelle, Bleijswijks Verlaat, Willem Alexanderbaan, Oud Verlaat, Land van Chabot (Terbregse Veld). De Rottekijkers zijn ontworpen door Kunstenaarsgroep Observatorium en Ontwerpstudio Gridt. Eerder werkten zij al samen met het project ‘De Straatkijkers' in het centrum van Rotterdam. Nu bundelen ze weer hun krachten om de Rotte in de kijker te zetten.

De kunstwerken 'Rottekijkers' zijn mede mogelijk gemaakt door door de gemeente Lansingerland, de gemeente Zuidplas, het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard en het programma Rivieroevers van de gemeente Rotterdam. De Rotte Kijkers zijn onderdeel van het programma aan activiteiten en evenementen van 750 jaar dam in de Rotte.  

De officiële opening van de Rottekijkers is uitgesteld tot er weer evenementen mogelijk zijn. Voor september staan meer activiteiten gepland. De onthulling van het kunstwerk van de twee mega-voeten van Ben Zegers op de Binnenrotte (18 september), een tentoonstelling in Museum Rotterdam (4 september) en de pop up expo ‘Voet aan de Grond’ met wandelingen.

Gerelateerde artikelen:
Meer nieuws van 23 juli 2020