Haagse band The Bohemes in Zwaardvis 1 augustus

  • donderdag 23 juli 2020
  • Willem de Waard

Zaterdag 1 Augustus is tijdens de wekelijkse editie van Zwaardvis bij Radio Capelle o.a. een interview te horen met de Haagse band The Bohemes. The Bohemes is een rockband afkomstig uit de residentie met een inmiddels lange geschiedenis. Men omschrijft de muziekstijl van de band als poëtische garagerock en vergelijkbaar met Britse bands The Libertines, Arctic Monkeys en The Jam. De bandnaam komt voort uit het gedicht Ma Bohème van Arthur Rimbaud.rthur Rimbaud.

Bandleden Léon Huisman en Milan Weekhout leren elkaar kennen in 2003 op een middelbare school in Rijswijk. Ze delen hun liefde voor Britse gitaarmuziek en ze beginnen in 2006 met de eerste formatie van The Bohemes. Ongeveer een jaar later besluiten ze meer toegewijde bandleden te zoeken, waardoor ze een tijd lang wederom met z'n tweeën zijn. In deze periode schrijven ze een behoorlijk aantal nummers die later ook terug te horen zijn op The Black & White Demos. Drummer Fabian Dophemont wordt in juni 2008 gevonden op een muzikantenbank op internet en ingeschakeld om bij The Bohemes te komen drummen. Edwin Oranje doet kort daarna auditie en maakte The Bohemes compleet.

In april 2009 beginnen ze met de opnames voor een eigen cd. Ze besluiten om een dubbel-cd te maken met daarop vrijwel alle nummers die tot dan toe zijn geschreven. De opnames beginnen in oefenruimte SPOD, te Delft, en eindigen op de zolder van Milan's huis waar de band zich een maand opsluit om de rest op te nemen. Het resultaat The Black & White Demos telt twintig nummers en wordt gepresenteerd in het Haagse café De Paap op 23 juni 2009. Vanaf dit moment is Gabriël Huisman de manager van The Bohemes.

In augustus van 2009 is het tijd om een professionelere EP op te nemen in de Sahara Sound Studio van Henk Koorn (Hallo Venray) en Natasha van Waardenburg (Appie Kim). De nummers worden in twee dagen opgenomen en in dezelfde week wordt hetartwork voor de EP gemaakt. Ook wordt er binnen aanzienlijke tijd een videoclip van het nummer 'Insomnia' opgenomen. Op 5 november 2009 worden zowel de EP als de videoclip officieel gepresenteerd in de drukbezochte SuperMarkt in Den Haag.

Begin 2010 worden The Bohemes door het toenmalige popmagazine LiveXS uitgeroepen tot Local Heroes. Ze verschijnen met 'I, Boheme' in één van de uitgaves van het magazine. Eind 2009 wordt bekend dat The Bohemes een van de winnaars zijn van het KinkTV-programma 'Plug de Band'. Gedurende het programma zijn ze onder andere te zien op TMF, 3FM en KinkFM. Vanaf februari 2010 wordt Plug de Band uitgezonden op de website van KinkTV en op www.plugdeband.com. December 2009 worden The Bohemes gevraagd om mee te toeren met indie-band Bettie Serveert op hun tournee door Nederland naar aanleiding van hun nieuwe album 'Pharmacy of Love'. Na twee geslaagde try-out optredens in de Ekko (Utrecht) en in de Spot (Middelburg) wordt de rest van de tournee bevestigd. De bands spelen een kleine twintig optredens in onder andere 013 (Tilburg), Tivoli (Utrecht) en
Paradiso (Amsterdam).

In maart 2010, tijdens de tournee met Bettie Serveert, keert de band terug naar de Sahara Sound Studio om twee nieuwe nummers op te nemen. Dit
resulteert in de splitsingle Up the modern World!/Entitled. Voor de videoclip van 'Up the modern World' heeft de band zelf opnames gemaakt in het centrum van Den Haag.Nadat drummer Dophemont besloot in december 2010 de band te verlaten, gingen ze op zoek naar een nieuwe drummer. Na een aanzienlijk aantal audities ontmoeten ze Detlef Villerius, die vanaf maart 2011 een klein jaar de drummer zal blijven.

In de zomer van 2011 is de band alweer in de Sahara Sound Studios om hun album To The Ears of the Night op te nemen. Een videoclip voor 'Slip Around the Bend' werd tijdens de opnames gemaakt. Het album komt in september 2011 uit in de Supermarkt (Den Haag). Hierna volgen echter nog maar een paar optredens. In deze periode is het verhaal van de band ook al eens te horen in één van de uitzendingen van Zwaardvis.

Vanwege verschillende interesses besluiten Villerius en de band in begin 2012 zonder elkaar verder te gaan. Wederom zonder drummer wordt Gabriël
Huisman (Leons broer en manager van de band) geschikt bevonden om tijdelijk in te vallen als drummer (hoewel hij in zijn leven nog nauwelijks een noot heeft gespeeld) totdat een vaste drummer is gevonden. Echter is snel duidelijk dat Gabriël zeer geschikt is als vaste kracht. De band neemt een jaar vrij van optredens om Gabriël de tijd te geven om het drummen onder de knie te krijgen en om nieuw materiaal te schrijven. In 2012 coveren ze weliswaar bijna 120 nummers vanaf de jaren vijftig tot de jaren 2000 en doen een klein aantal coveroptredens. In mei 2013 brengen ze de eerste demo's uit in de huidige formatie, genaamd 'Grey Demos'.

Na jaren van stilte is de band terug met de single 'Von Fisennepark'. Het nummer werd tijdens de lockdown op afstand opgenomen maar de sound is desondanks beklijvend. Met een lekkere vettige baslijn gaat het nummer meteen van start. Je hoor de britpop invloeden in de muziek maar evengoed kan het allemaal wat ruiger klinken door af en toe wat luider uit te halen. Het tempo ligt hoog en dat zorgt er ook voor dat je 'Von Fisennepark' kan blijven luisteren. De vocals van frontman Léon Huisman komen heerlijk binnen en zorgen voor de nodige attitude terwijl de gitaren blijven geven. Als dit de voorbode is van meer moois dan gaan we The Bohemes ongetwijfeld vaker op ons netvlies krijgen.

Gerelateerde artikelen:
Meer nieuws van 23 juli 2020