Poppodia en theaters dreigen eind dit jaar om te vallen

  • maandag 13 juli 2020
  • Willem de Waard

Bekende Nederlandse poppodia als o.a. Melkweg, 013, Paard en Paradiso vallen eind dit jaar om als het kabinet niet snel met een beter steunpakket komt. Ondanks de versoepeling van de coronabeperkingen sinds 1 juli is het voor poppodia en theaters niet rendabel om weer concerten en voorstellingen te programmeren. Hoewel men in de branche positief en creatief probeert te zijn blijft men aanhikken tegen de 1,5 meter maatregel waardoor het grootste gedeelte van de zalen niet gebruikt kan worden.  Een groot deel van de Nederlandse poppodia is niet gebouwd op een 1,5 meter samenleving. Zonder een steunpakket van KLM-achtige proporties wordt het dit najaar een slagveld in de cultuursector.

Ook veel zalen in onze regio als Rotown, Baroeg, So What, CAPSLOC en 't Blok kunnen weinig met een regel waarbij 1.5 meter afstand gehouden moet worden. Waar in een theater en/of filmzaal als de Goudse Schouwburg, Isala en Swanla nog bestaande stoeltjes leeg gelaten kunnen worden en meerdere voorstellingen op een dag gepland kunnen worden is dat in een popzaal eigenlijk onmogelijk. Zij zullen ook een 'theateropstelling' moeten hanteren wat naast investering van tafels en stoelen een capaciteit oplevert van vaak niet meer dan maximaal 35 bezoekers.   

Afas Live, een van de grotere popzalen van Nederland met een capaciteit van ruim 6000 bezoekers, laat weten dat vanaf 1 juli ongeveer 1200 bezoekers in theateropstelling welkom zijn. In de Ziggo Dome en Ahoy, met een normale capaciteit van respectievelijke 19.000 en 16.000 bezoekers, zijn om en nabij 3500 bezoekers welkom. Dat lijkt heel wat maar het brengt een enorme berg kosten met zich mee. Wat je straks krijgt zijn kostbare producties in een bijna lege doos. Concerten zouden weer kunnen plaatsvinden maar de toegangsprijzen zullen explosief stijgen om de kosten te kunnen dekken.

Ook voor de festivals, die momenteel een hele zomer herinnering zijn, staat een ramp te wachten. Zonder een vaccin blijft de 1,5 meter van kracht en dat betekent dat een festival als Lowlands naar schatting 15.000 bezoekers mag toelaten. Ook dat lijken mooie getallen, maar hoe gaat bijvoorbeeld Lowlands dat handhaven? Hoe houd je al die mensen op afstand? Daar heb je misschien wel een paar duizend handhavers voor nodig!Als er in het najaar niets veranderd dat zullen er in een genadeloos tempo zalen failliet gaan. Op dit moment vallen er al veel ontslagen in de cultuursector en als er pakweg 1 september niets gebeurd dan kan het theaterseizoen niet beginnen en zullen de popzalen geen programmering kunnen vaststellen. Dan is het nog maar de vraag wat er in het voorjaar overblijft.    

Gerelateerde artikelen:
Geen gerelateerde berichten gevonden.
Meer nieuws van 13 juli 2020