Drijvende Containers in de Maas: Containerschip ramt Willemsbrug

  • woensdag 1 juli 2020
  • Lars Wijnhoven

In Rotterdam is deze middag een binnenvaartschip met containers tegen de Willemsbrug gevaren. Het schip, dat de naam MV Rhenus Duisburg draagt,  botste rond 12.45 uur tegen de brug en verloor daarbij meerdere containers. Het schip was vermoedelijk te hoog afgeladen, in combinatie met de hoge waterstanden op dat moment. 

De containers aan boord waren vermoedelijk leeg, waardoor de diepgang van het schip hoger lag dan met zwaarder beladen containers. Ondanks dat zorgde dit voor een uiterst opmerkelijke situatie. De hoogte van het schip na belading zou bekend moeten zijn bij de schipper en de afstand tussen het water in de Maas en de onderkant van de Willemsbrug is zichtbaar op een display. De brug is na het ongeval gesloten voor onderzoek en er zijn hulpdiensten aanwezig. De Scheeps Ongevallen Analyse doet onderzoek naar de oorzaak en inmiddels zijn de containers al uit het water gehaald.

Het is niet de eerste keer dat er een schip tegen de Willemsbrug botst. In april 2012 raakte zes containers te water toen een zelfde type binnenvaarschip de onderkant van de brug raakte. Hulpdiensten werden destijds ingezet uit vrees voor gevaarlijke stoffen in de containers. Het bleek toen ook om lege exemplaren te gaan. 

Ook dit jaar was het nog bijna raak in Krimpen aan den IJssel. Een containerschip kwam bijna in de problemen toen het onder de Algerabrug voer met containers.

Gerelateerde artikelen:
Meer nieuws van 1 juli 2020