Jaarlijkse Popronde uitgesteld naar volgend jaar

  • woensdag 1 juli 2020
  • Willem de Waard

Het hing al een beetje in de lucht maar nu is het definitief. De jaarlijkse Popronde wordt uitgesteld. Het grootste rondreizende festival van Nederland verplaatst de traditionele najaarstour naar begin 2021 als gevolg van de coronamaatregelen.

Oorspronkelijk zou de Popronde vanaf 12 september 2020 plaatsvinden maar is nu verschoven naar de periode 23 januari tot en met 4 april 2021. De Popronde trekt dan langs 41 steden met dezelfde bands en artiesten die voor dit najaar al waren geselecteerd. Het jaar 2021 kunnen we nu alvast hét Poprondejaar noemen want de volgende Poprondetour, de reguliere editie van de Popronde gaat onveranderd door in het najaar. Met de 1,5 meter  afstandsmaatregel is het niet mogelijk een Popronde te organiseren aldus Mischa van den Ouweland, artistiek leider van het festival. ‘In een poppodium of theater is het nog mogelijk om op afstand met dertig, veertig of zelfs honderd man naar een band te kijken maar de Popronde vindt vaak plaats in kroegen, kledingwinkels of kapperszaken'. Locaties die veel minder publiek kunnen verwelkomen als er 1,5 meter afstand moet worden bewaard. Voor zowel artiest als locatie is dat geen wenselijke situatie. De organisatie verwacht dat de 1,5 meter maatregel dit najaar nog altijd van kracht zal zijn en heeft daarom besloten het festival in haar geheel te verplaatsen.

De deadline voor het programmeren van een Popronde ligt zes weken voor aanvang van het festival in een stad. Hoewel de Popronde pas in september zou beginnen kwamen de eerste deadlines al snel dichterbij. Naar aanleiding van de persconferentie van vorige week woensdag, waarin niet duidelijk werd dat de maatregelen worden versoepeld, heeft de organisatie besloten om het festival naar begin 2021 te verplaatsen.

Op 28 november, de datum waarop normaal gesproken het afsluitende eindfeest van de Popronde stond gepland, vindt nu een pre-party in de Amsterdamse Melkweg plaats. Bezoekers kunnen dan alvast kennismaken met de nieuwe lichting talenten die van januari tot en met april langs 41 steden door het hele land zullen reizen.Het verplaatsen van Popronde 2020 naar begin 2021 heeft geen gevolgen voor de reguliere editie die in het najaar van 2021 plaatsvindt en start op zaterdag 11 september in thuisstad Nijmegen.

Het programma Zwaardvis van Radio Capelle heeft de Popronde al sinds 2002 als vast onderdeel in de uitzendingen gedurende het najaar. Men spreekt dan wekelijks bands en organisaties in de steden waar het evenement plaatsvind. In de provincie Zuid-Holland vinden traditioneel de meeste edities plaats met o.a. Woerden (7 februari), Dordrecht (14 februari), Gouda (20 februari), Rotterdam (20 maart),  Leiden (25 maart), Delft (1 april) en Den Haag (3 april).    

Uiteraard bellen de programmamakers van Zwaardvis de organisatie over het hoe en waarom van dit besluit tijdens de eerstvolgende uitzending op zaterdag 4 juli.

Gerelateerde artikelen:
Meer nieuws van 1 juli 2020