Heropening NS-station Rotterdam Alexander 10 juli live te volgen

  • woensdag 1 juli 2020
  • Willem de Waard

Nu de laatste hand wordt gelegd aan de nieuwe stationshal van station Rotterdam Alexander is het tijd om af te tellen naar de officiële opening op vrijdag 10 juli.  Die middag om 13.30 uur wordt de officiéle opening live uitgezonden op het Youtubekanaal van NS. Het is voor het eerst in Nederland dat een station digitaal wordt geopend. Hierdoor is het voor iedereen mogelijk om live mee te kijken.

Het oude station voldeed niet meer aan de wensen van de reizigers van deze tijd. Het gesloten karakter van het gebouw en het gebrek aan ruimte maakte dat het station niet meer prettig was in het gebruik. Ook de faciliteiten waren aan vervanging toe. RET, de gemeente Rotterdam, Metropoolregio Rotterdam Den Haag, de Verkeersonderneming, ProRail en NS sloegen de handen ineen om een nieuw stationsgebouw te neer te zetten. Een station met veel glas voor sociale veiligheid en vernieuwde faciliteiten, zoals liften, toiletten, in- en uitcheckpoortjes en winkels. In het nieuwe station komen metro en trein samen onder één dak. Daarnaast is een snelle overstap binnen het gebouw toegevoegd door middel van een loopbrug over de metrosporen, waardoor de grootste groep overstappers snel, veilig en comfortabel over kan stappen.

Door de maatregelen rondom het coronavirus is het niet mogelijk om een traditioneel evenement te organiseren om de opening van een nieuw station samen met reizigers te vieren. Om toch het moment te markeren hebben de opdrachtgevers van de nieuwbouw ervoor gekozen om het station digitaal te openen. Geen bandjes en uitdeelacties maar een livestream waarbij iedereen mee kan kijken vanaf zijn bureaustoel, de bank of de tuin. Natuurlijk hopen alle partners dat het station snel bezichtigd en gebruikt kan worden door alle 37.000 dagelijkse reizigers waarvoor het station gebouwd is. Tot die tijd laten we trots het nieuwe station zien via de digitale weg en nodigen we iedereen uit mee te kijken.

Vanaf maandag 6 juli kunnen reizigers gebruik maken van de nieuwe toegang tot metroperron West, de metro richting Schiedam en de loopbrug over de metrosporen. Deze loopbrug maakt een overstap van trein (vanuit Utrecht) naar metro (richting Schiedam) en vice versa binnen het station mogelijk. Met het in gebruik nemen van de nieuwe toegang en de loopbrug is het gehele station open voor reizigers.

Voor meer info over de totstandkoming en een impressie over het vernieuwde NS-station Rotterdam Alexander raadpleeg;
https://www.ns.nl/reisinformatie/stationsvernieuwing/rotterdam-alexander.html

Gerelateerde artikelen:
Geen gerelateerde berichten gevonden.
Meer nieuws van 1 juli 2020