Rotterdamse band De Likt in Zwaardvis 27 juni

  • dinsdag 23 juni 2020
  • Willem de Waard

Zaterdag 27 juni heeft het programma Zwaardvis van Radio Capelle o.a. de Rotterdamse band De Likt telefonisch te gast. De Likt is een Nederlandstalige hiphopgroep die o.a. bekend is van de nummers Zelf Doen en Ja dat bedoel ik. Ook hebben we een interview in het kader van 50 jaar Holland Popfestival.

Wie het over De Likt heeft, heeft het over de futuristische funk van Giorgi Kuiper en John van Beek, door frontman Jordy Dijkshoorn voorzien van de nodige scherpe teksten. Dit drietal, dat elkaar op de popacademie leerde kennen, verscheen eind 2013 voor het eerst op de radar na het winnen van de titel Beste Muzikant bij de Grote Prijs van Nederland en is daar sindsdien niet meer van verdwenen.

In de Maasstad verkreeg de groep al kort na hun ontstaan een cultstatus en er was een sterke drive om ook de rest van het land eens flink aan te pakken. De release van het gelijknamige debuut in 2015 waar succesvolle singles als Ja, Dat Bedoel Ik, Bloed Aan De Muur en Finidi George op te vinden zijn, was dan ook het startschot voor een tour die meer dan honderd optredens telde. Ook wonnen ze dat jaar een Rotterdam Music Award en speelde het daaropvolgende jaar op festivals als Paaspop, Lowlands en Zwarte Cross en tijdens het openingsfeest van de MTV Music Week. De videoclip Finidi George werd genomineerd voor de Berlin Music Video Awards. Het unieke geluid van De Likt bleek in combinatie met Jordy’s extravagante voorkomen en eindeloze energie op het podium ook buiten de stadsgrenzen garantie voor compleet afgebroken zalen. Inmiddels heeft de groep op bijna ieder denkbaar podium, festival en platform laten zien wat ze waard zijn.

In 2017 moest het trio helaas flink op de rem trappen, al gaf dit de mannen weer wat ruimte om de studio in te duiken. Opvolger De Derde, het bewijs dat De Likt onverwoestbaar is, werd op 23 februari in Rotown aan het grote publiek gepresenteerd. Het album staat vol met nieuw materiaal en diverse samenwerkingen met artiesten als De Staat, Jack Parow en Akwasi.

Een aantal van deze nieuwe nummers, waaronder de nieuwe single Zij Geeft Licht in de Duisternis, werden tijdens het afsluiten van de 3FM stage op Noorderslag voor het eerst ten gehore gebracht. Vanaf het inklappen van de eerste beat braken de band en het publiek samen de zaal af. Crowdsurfen, stagediven en sitdowns; niemand verliet de Oosterpoort met een droog shirt. Het absolute hoogtepunt van de band was het optreden op het Pinkpopfestival in het Limburgse Landgraaf in 2018.

Verder gaan we in de uitzending ook aandacht besteden aan het 50-jarig jubileum van het Holland Pop Festival dat in 1970 het Kralingsche Bos 3 dagen in zijn greep had. Over het festival, dat ook bekend staat als Kralingen 1970, Stamping Ground (de naam van de documentaire) of het Woodstock van Europa, zijn vele artikelen en boeken gepubliceerd. Er werden LP’s uitgebracht, er zijn films gemaakt en tentoonstellingen georganiseerd. Om het 50-jarig bestaan te vieren wordt een memorabel boek uitgebracht, waarin bezoekers van toen vertellen hoe het was om erbij te zijn. Het wordt een unieke verzamelbox, compleet met een geremasterde uitgave van de 3 bootleg LP’s, een unieke geremasterde LP met niet eerder uitgebrachte opnamen van het Pink Floyd optreden, de single Moondog, een film van het festival op DVD en diverse mooie souvenirs zoals de Festivalkrant en een toegangskaart.

Gerelateerde artikelen:
Meer nieuws van 23 juni 2020