Coronamaatregelen kost Gemeente Zuidplas veel geld

  • dinsdag 26 mei 2020
  • Willem de Waard

De coronacrisis gaat de gemeente Zuidplas niet in de koude kleren zitten. De fusiegemeente is dit jaar naar verwachting ruim een kwart miljoen euro kwijt aan extra kosten voor coronamaatregelen. Burgemeester en Wethouders hebben dat de gemeenteraad laten weten. Opvallend is dat een aantal van die uitgaven al zijn gedaan zonder dat de gemeenteraad vooraf om toestemming is gevraagd. D66 in de gemeente Zuidplas heeft vragen gesteld over het budgetrecht van de raad. De gemeenteraad hoort altijd het laatste woord te hebben over financiële uitgaven van de gemeente.

Ondertussen is een deel van de kosten al wel gemaakt. COVID-19 is een crisis van ongekende omvang. Het maken van kosten is daarbij onvermijdelijk stelt het college. De uitgaven worden vooral besteed aan extra capaciteit om de crisis aan te kunnen. Daarvoor gaat €200.000 naar de extra inzet van een projectleider financiën voor corona-steunmaatregelen, extra inzet voor de ‘front office-burgerzaken’ en extra inzet die nodig is voor communicatie naar aanleiding van de coronacrisis. 

Ongeveer €75.000 euro is uitgetrokken voor het beschikbaar stellen van thuiswerkfaciliteiten voor ambtenaren, licentiekosten voor het computer-programma Zoom en extra kosten voor werk aan het netwerksysteem en aan vergadervoorzieningen voor de gemeenteraad. Het college geeft aan de kosten te verwerken in de zomernota en stelt dat nog geen besluiten tot uitgaven zijn gedaan die niet binnen de begroting kunnen worden opgelost. Het college houdt rekening met nog verder oplopende kosten de komende tijd.

Overigens ging de eerste digitale vergadering vorige week volledig de mist in omdat de systemen niet functioneerden. Dinsdag 26 mei om 20.00 uur gaat de gemeente een nieuwe poging wagen tot een onlinevergadering.

Gerelateerde artikelen:
Meer nieuws van 26 mei 2020