Onduidelijkheid ZuidplasFM leidt tot vragen

  • maandag 25 mei 2020
  • Youp Kruithof

Het blijft onzeker wanneer ZuidplasFM gaat draaien als de lokale omroep van de gemeente Zuidplas. Volgens voorzitter Garro Wiersema duurt het allemaal wat langer door externe factoren. Het geduld bij SP-raadslid Serena Rodenburg is echter op, waardoor zij overgegaan is tot het stellen van vragen aan het college.

21 januari 2020 besloot de gemeenteraad van Zuidplas om het Commissariaat voor de Media (CVDM) te adviseren om ZuidplasFM de lokale omroep te maken. "En daar begint het proces pas", verzucht Garro Wiersema, voorzitter van ZuidplasFM. "19 april kregen we te horen dat wij mogen gaan uitzenden. Vanaf toen bestonden we echt en konden we dingen gaan regelen."

Een van de dingen die ZuidplasFM momenteel aan het regelen is, is een FM-frequentie. "Dat loopt via het Agentschap Telecom. Maar die zitten met het probleem dat ze in fysieke aanwezigheid besluiten moeten nemen. Door de coronacrisis duurt het allemaal wat langer", legt Wiersema uit. "Dat is niet gek, maar dat kost tijd. Heb geduld."

Zendmasten
Niet alleen het verkrijgen van de FM-frequentie loopt vertraging op, ook het vinden van een geschikte locatie voor de zendmasten gaat stroever dan gehoopt. "Door de situatie waarin we nu leven is het lastiger om locaties te bezoeken," vertelt Wiersema. "Gebouwbeheerders zijn voorzichtiger en hebben liever niet dat er mensen over de vloer komen."

Ook wijst Wiersema met een beschuldigende vinger naar Omroep Zuidplas. Volgens de voorzitter is de oude lokale omroep de boel onnodig aan het vertragen. "Ze houden de sleutel vast om het zo maar te zeggen."

Danny Govers, voorzitter van Omroep Zuidplas, ontkent het tegenwerken van de nieuwe lokale omroep. "ZuidplasFM heeft aan ons gevraagd of ze onze zendfaciliteiten mogen overnemen, waarop wij hebben aangegeven hier niet voor open te staan. Die faciliteiten zijn onze eigendom en we zijn nergens toe verplicht," aldus Govers. "Wij voelen ons en we zijn dan ook niet verantwoordelijk voor het feit dat ZuidplasFM geen zendlocatie en -faciliteiten heeft geregeld."

Programmering
Wanneer de zenders eenmaal staan en de FM-frequentie binnen is, kan ZuidplasFM ook echt gaan draaien. Wiersema blijft geheimzinnig over de programmering. "Daar ga ik nu natuurlijk niks over zeggen. Dan is het een leuke verassing wanneer we gaan uitzenden." Als tipje van de sluier vertelt de voorzitter nog wel dat de gesprekken voor kerkelijke uitzendingen op zondagen in een vergevorderd stadium zitten.

ZuidplasRadio
Het uitblijven van een zichtbare programmering bij ZuidplasFM is Zevenhuizenaar Bart Schinkelshoek niet ontgaan. Hij is daarom het initiatief ZuidplasRadio begonnen. 'Radio vóór en dóór inwoners en bedrijven' valt er te lezen op de website. "Ik wil een meerwaarde zijn voor de gemeente."

"Momenteel horen we niks van de plannen van ZuidplasFM," legt Schinkelshoek uit. "We kunnen alleen maar hopen dat ze met goede programma's komen met veel informatie uit Zuidplas. Maar dat we niks horen baart me zorgen."

Het feit dat ZuidplasFM een zusteronderneming is van GoudaFM, baart de Zevenhuizenaar zorgen. "Een partij uit Gouda heeft niks met de gemeente Zuidplas. De vergunning hoort binnen de gemeente te blijven en niet aan een partij daar buiten." Het is wel de vraag of ZuidplasRadio ooit de lucht in gaat. "We zijn een crowdfundingsactie opgezet om het te bekostigen. Tot 1 juli geven we Zuidplassenaren de kans om te doneren. Daarna zien we wel of we gaan draaien."

Wiersema begrijpt de motivatie voor ZuidplasRadio niet. "Als je een radiostation wil beginnen zoals die jongens doen, moet je dat vooral doen. Maar ga je bestaansrecht niet rechtvaardigen door op voorhand over een ander station te roepen dat het niks is." 

Beluister hier het interview met Schinkelshoek.

Vragen SP
Niet alleen Schinkelshoek vindt het vreemd dat de nieuwe lokale omroep nog niet heeft uitgezonden, ook gemeenteraadslid Serena Rodenburg zet haar vraag tekens bij het uitblijven van een geluid. "Als je die subsidie krijgt, moet je er wel wat mee doen. Onze inwoners willen geen woorden, maar daden."

Rodenburg heeft dan ook vragen gesteld aan het college. "Ik hoop allereerst dat we duidelijke antwoorden krijgen. Ik ben erg nieuwsgierig hoe het college hier tegenaan kijkt." Ze maakt zich vooral zorgen over de geluiden die ze hoort uit de gemeente. "Als ik te horen krijg dat iemand de raadsvergadering niet kan volgen omdat ze geen internet heeft, is dat iets waar ik wat mee moet."

Wiersema wil niet ingaan op de vragen van de SP. "Deze vragen zijn aan de gemeente gesteld en het is aan hen om die te beantwoorden. Dat ga ik niet voor ze doen." Wel wil Wiersema kwijt dat het menselijk was geweest als de SP met ZuidplasFM had gebeld om de vragen te stellen. "We moeten het allemaal met elkaar doen."

Rodenburg erkent dat er geen contact is geweest tussen haar en ZuidplasFM. "Als ik naar de website ga, zie ik geen contactgegevens. Om het via GoudaFM te doen vind ik vreemd. Ik wil contact met Zuidplas, evenals de inwoners van de gemeente."

Gerelateerde artikelen:
Geen gerelateerde berichten gevonden.
Meer nieuws van 25 mei 2020