Muziekindustrie lanceert petitie 'Liefde voor muziek'

  • woensdag 20 mei 2020
  • Willem de Waard

Afgelopen jaren waren we gewend om onze vrije tijd door te brengen op pleinen en op festivalweides; in poppodia en cafés. Altijd was daar livemuziek. Om de soundtrack van de zomer luister bij te zetten. Om te feesten, troost te zoeken of om nieuw muzikaal talent te ontdekken. 

Vanwege de coronacrisis verstomde op 12 maart van dit jaar de livemuziek even onverwachts als abrupt. De livemuziekindustrie is één van de laatste branches die dit jaar weer op gang mag komen. Veel artiesten, gezonde bedrijven en ZZP’ers hebben daardoor geen omzet of inkomen meer. Tienduizenden banen en enorm veel knowhow dreigen verloren te gaan. Een economische catastrofe.

Nederland heeft geweldige muzikanten. Nationaal en internationaal succesvolle sterren in de pop, rock, dance, klassiek en jazz. Deze kunnen optreden dankzij een groot ecosysteem van 150.000 professionals. Immers: livemuziek bestaat niet alleen uit de artiest die op het podium staat, maar uit een daarmee verbonden keten van onder meer boekingskantoren; evenementenorganisatoren; backliners; (tour)managers; programmeurs; poppodia en festivals; geluids- en licht technici; zaalbeheerders, podiumbouwers; cateraars; beveiligers; merchandisers; (tent- en bus)verhuurders; marketeers; promotie- en mediaspecialisten; fotografen; muziekmedia; detailhandelaren en werknemers van platenmaatschappijen.

Op woensdag 20 mei lanceerde de Nederlandse muziekindustrie de campagne ‘Liefde voor Muziek’. Deze campagne zal breed worden gesteund door talloze Nederlandse media, die ook het belang van live-muziek inzien. De handtekeningen overhandigen we volgende maand in persoon aan de politiek in Den Haag om daar te laten zien dat Nederland massaal zijn liefde voor livemuziek heeft betuigd.

In de uitzending van Zwaardvis op zaterdag 30 mei spraken we de initiatiefnemers achter de petitie en wat hun verdere plannen zijn. Het interview is als podcast terug te luisteren via deze site.

Gerelateerde artikelen:
Geen gerelateerde berichten gevonden.
Meer nieuws van 20 mei 2020