Geen coronapatienten op intensive care in het IJsselland

  • zaterdag 16 mei 2020
  • Davey Euwema

In het IJsselland ziekenhuis liggen volgens Albert van Wijk, voorzitter van de Raad van Bestuur van het IJsselland Ziekenhuis, geen patiënten meer op de Intensive Care. Er komen dagelijks wel mensen binnen met verdenking op corona. Gemiddeld heeft tussen de 20 tot 25 procent van de mensen met een verdenking een coronabesmetting.

De voorzitter is blij dat mensen met een verdenking zich melden: "We testen ruimhartig, bij twijfel kun je het beste je huisarts bellen en als mensen doorverwezen worden, doen we onze stinkende best om zo snel mogelijk vast te stellen of iemand het coronavirus heeft of niet."

Van Wijk noemt het een unicum dat er momenteel geen enkele coronapatiënten op de Intensive Care liggen. "We zijn ook iets optimistischer dat het afvlakt. Die enorme golf hebben we achter de rug, dus die moeten we koesteren."

Mensen met een twijfel over een besmetting komen binnen in het ziekenhuis, worden daarna naar de kliniek gebracht en vervolgens doorverwezen naar de juiste afdeling, zoals de Intensive Care. "We testen meer, iedere dag word je bevraagd. Daardoor heb je meer verdenkingen, maar uit de testen blijkt dat het steeds meer afneemt. We zien dat mensen na de beademing weken of maanden bezig zijn om te herstellen.

Dat geldt niet voor iedereen, maar mensen die bijvoorbeeld vier weken aan de beademing hebben gelegen, moeten een lang revalidatietraject in. Je longcapaciteit moet weer toenemen. Na de IC ga je terug naar de kliniek. Dan wordt gekeken of je goed genoeg bent om naar huis te gaan, of dat je eerst nog een revalidatietraject in moet gaan," legt van Wijk uit.

Werkdruk
Nu er minder coronapatiënten in het ziekenhuis liggen en er geen meer op de Intensive Care liggen, kunnen de artsen uitrusten. "Onder het personeel zie je dat mensen die 12-uurs diensten of dubbele diensten draaien moe zijn, terwijl we juist nu bezig zijn om weer op te schalen. Van de zeven operatiekamers hebben we er drie opengehouden, bijvoorbeeld voor hele erge dingen. Noem mensen die met kanker geopereerd moeten worden. Nu proberen we ook zoveel mogelijk andere zorg weer te gaan leveren."

De coronacrisis heeft ook invloed op de werkdruk van geestelijk verzorgers, maatschappelijk werkers en psychologen. Mensen die geen bezoek mochten krijgen en wekenlang alleen op een afdeling hebben gelegen zijn bijvoorbeeld vaak angstig. De specialisten werken hard om deze mensen te helpen. "We zijn geen ziekenhuis voor enkel het fysieke herstel", vertelt Van Wijk. "Maar ook fysiotherapeuten hebben het druk. Sommige mensen moeten opnieuw leren lopen of ademhalen."

Bezoek
Vanaf aanstaande maandag is er weer bezoek toegestaan bij het IJsselland ziekenhuis. "Mensen vinden het fijn om niet meer volledig alleen in een bed te liggen de hele dag. Daarom mag er per patiënt een bezoeker per dag langskomen". De voorzitter van de Raad van Bestuur hoopt wel dat hiermee het virus niet binnenkomt in het ziekenhuis, dus de bezoekers zullen ook ondervraagd worden. "Als we ons blijven houden aan de maatregelen, neemt het aantal zieken af. Als we hiermee volhouden, komt het allemaal goed."

Het volledige gesprek met Albert van Wijk tijdens IJssel-Nieuws is hier terug te luisteren.

Gerelateerde artikelen:
Meer nieuws van 16 mei 2020
Geen andere berichten van 2020-05-16 gevonden.