Verbolgenheid over ontbreken uitreiking Popprijs tijdens Eurosonic-Noorderslag

  • dinsdag 19 januari 2021
  • Willem de Waard

Afgelopen week vond het eerste festival van dit nog prille jaar plaats in de vorm van het showcasefestival Eurosonic-Noorderslag in Groningen. Wat daar volgens traditie ontbrak was de jaarlijkse uitreiking van de Popprijs. Een prijs die uitgereikt word aan de artiest die veel betekent heeft voor de sector in het afgelopen jaar. Het ontbreken van de prijs is niet bij iedereen in goede aarde gevallen.

Op internet is een muziekliefhebber een crowdfundingsactie gestart om op die manier toch de Popprijs uit te kunnen reiken. Ron van der Sterren wil 10.000 euro bij elkaar verzamelen en de jury zo alsnog de kans bieden een winnaar aan te wijzen. Zondag stond de tussenstand na één dag al op meer dan 1000 euro. Volgens Van der Sterren is er geen enkele reden om dit jaar geen Popprijs uit reiken. 'We roepen de jury van de Popprijs op om ook over de inspanningen van muzikanten in 2020 een winnaar te selecteren en wij gaan die prijs van 10.000 bij elkaar sparen. Dat zijn maar 1000 concertkaartjes van slechts één tientje die we afgelopen jaar niet konden uitgeven.

Ook als het streefbedrag van 10.000, het bedrag dat altijd aan de winnaar van de Popprijs wordt gegeven, niet wordt gehaald wil Van der Sterren het opgehaalde geld overmaken. 'Dan hebben we simpelweg minder te geven aan de winnaar van 2020'.

Donderdag 14 januari maakte de organisatie achter de Popprijs, Kunstenbond NTB en Buma Cultuur, bekend dat er dit jaar geen winnaar zou komen omdat ze het ongepast vonden vanwege corona. In plaats daarvan gaat het prijzengeld naar componisten, tekstschrijvers en uitvoerende muzikanten die het moeilijk hebben tijdens de coronacrisis. Ook werd door de organisatie aangegeven dat men het besluit als een soort protest voert vanwege de geringe steun vanuit de overheid aan de cultuursector in de moeilijke tijden. Het besluit zorgde voor onbegrip op sociale media. Velen vinden dat de Popprijs juist nu had moeten worden uitgereikt. Ook verschillende juryleden namen afstand van de beslissing.

'Namens mijzelf wil ik even kwijt dat ik het erg jammer vond dat we als jury geen Popprijs 2020 konden uitreiken', schreef Job de Wit bijvoorbeeld. 'Je zal maar de plaat van je leven gemaakt hebben, 10 jaar daar naartoe gewerkt hebben, toch iets van zon jaar hebben kunnen maken, eindelijk voor zon prijs serieus in aanmerking hebben kunnen komen en dan'. Ook het moment van afblazen, 2 dagen voor de uitreiking, zorgde voor veel ergernis.

Het is de eerste keer sinds de invoering van de Popprijs in 1986 dat er geen winnaar is gekozen. Het wordt gezien als één van de belangrijkste prijzen in de Nederlandse popcultuur. Vorig jaar won Floor Jansen de prijs en het jaar daarvoor ging hij naar Capellenaar Ronnie Flex (foto).

A.s. zaterdag 23 januari is initiatiefnemer Ron van der Sterren telefonisch te gast in de wekelijkse uitzending van Zwaardvis bij Radio Capelle om zijn actie toe te lichten. daarin is overigens ook een interview te horen met zangeres Inge van Calkar die wel een prijs mee naar huis mocht nemen tijdens het evenement. 

Gerelateerde artikelen:
Meer nieuws van 19 januari 2021