Anderhalve meter-maatschappij niet geschikt voor visueel beperkten

  • woensdag 13 mei 2020
  • Youp Kruithof

Visueel beperkten kunnen niet goed mee gaan doen met de anderhalve meter-samenleving. Dat verwacht Sidney Tetelepta, voorzitter van Stichting Gebruikers Assistentiehonden. "Wij zien de looprichtingen en afgezetten zitplaatsen niet."

Eenrichtingsverkeer,  een maximaal aantal klanten per winkel en anderhalve meter afstand houden zijn slechts een paar voorbeelden van Coronamaatregelen die winkels kunnen nemen. Voor mensen die een visuele beperking hebben maken deze maatregelen het er niet makkelijk om mee te doen in de samenleving. Sidney Tetelepta is zelf afhankelijk van zijn hulphond en merkt dit ook. "Ik kan zelf niet die afstand houden en ik merk pas wanneer iemand binnen deze afstand is gekomen wanneer ze naast mij staan."

Tetelepta roept Capellenaren dan ook op 'om juist nu iemand met een visuele beperking te helpen en geen aandacht te schenken aan de assistentiehond'.

Boodschappen
Ook in winkels kunnen mensen met zichtproblemen hulp gebruiken. "Wanneer wij tegen de richting in lopen, weten mensen vaak niet hoe ze moeten reageren", vertelt Tetelepta. "Soms zeggen mensen er wat van, maar wanneer ik dan zeg dat ik het niet kan zien gebeurd er niks."

Online bestellen is volgens de Capellenaar ook niet altijd mogelijk. "Heel Nederland is momenteel aan het bestellen waardoor er lange wachttijden kunnen ontstaan", concludeert Tetelepta "Wanneer je koelkast dan leeg is, moet je wel op pad."

Advies
Om de mensen die een visuele beperking hebben toch te laten functioneren, adviseert Tetelepta om 'pijlen die op de grond de richting aangeven extra dik te maken waardoor het voelbaar is met de stok'. "Wellicht dat een medewerker mee kan lopen", denkt Tetelepta hardop na. "Met die anderhalve meter afstand kan de werknemer aan de voorkant van het karretje lopen en ik dan achter het karretje."

Openbaar vervoer
Ook in het openbaar vervoer kunnen er problemen ontstaan voor mensen die niet meer goed kunnen zien. "Als stoelen alleen maar worden afgekruist met tape dan zien we dat niet. Daar moet dus een oplossing voor komen", zegt Tetelepta. Schermen van plexiglas of plastic hebben ook hun nadelen. "Men kan ze niet zien en er tegenaan lopen. De ene doet het niks maar de andere kan daardoor bang worden om het openbaar vervoer te gebruiken."

Beluister hier het hele interview met Tetelepta: http://radiocapelle.nl/podcasts/4106-visueel-beperkt-in-de-15-meter-maatschappij/

Gerelateerde artikelen:
Geen gerelateerde berichten gevonden.
Meer nieuws van 13 mei 2020