The Tambles en Shoebills in Zwaardvis 23 mei

  • dinsdag 12 mei 2020
  • Willem de Waard

Zaterdag 23 mei gaan we tijdens de uitzending van Zwaardvis bellen met twee bands uit onze regio die nieuw materiaal gaan uitbrengen of onlangs hebben uitgebracht. 

De Goudse band The Tambles brengt op vrijdag 15 mei hun nieuwe single 'Everything Feels Different' uit. Het kwartet was al eens eerder te gast tijdens een uitzending van Zwaardvis toen ze in 2018 meededen aan de jaarlijkse Popronde.  De band bestaat uit Ruben (zang en ritmegitaar), Freek (sologitaar en zang), Felix (basgitaar) en Tijs (drums).

Als meest geboekte band van de Popronde 2018 speelden ze het land plat met hun energieke rock 'n roll. Je kunt ze kennen als backingband van Jerry Hormone of van de geslaagde tribute aan de bananenplaat van de Velvet Underground en natuurlijk van hun debuutplaat, Don't You Want To Know (najaar 2019). De sixties werden nog nooit zo goed bespeeld nadat ze voorbij waren! Vorige maand heeft de band nog een cover van het nummer 'Pumping On Your Stereo' van Supergrass gepost die zij opnamen in quarantaine.

Shoebills is een Rotterdams trio dat hun debuut onlangs heeft uitgebracht op cassette. Turend over de Leuvehaven lieten de boys van Shoebills zich inspireren door de jaren 60 en 70 van Cream, een dansende Tom Waits en het melancholische Little Feat. De Maasstedelingen presenteren nu de EP 'Love Ain't My Kind Of Luck'. Opgenomen in de Wisseloord Studio’s door, veelgevraagd en een van de beste producers op dit gebied, Sam Jones.

Alle tracks zijn tegelijkertijd ingespeeld en opgenomen in dezelfde ruimte zonder de instrumenten van elkaar te isoleren. Dit geeft een puristisch livegeluid waarbij de mogelijkheid om achteraf de sporen te bewerken beperkt wordt. Ofwel ‘what you hear is what you get’. Wel heeft in het mixproces Matthijs Kievits (compagnon van Sam Jones) zijn magie er nog op losgelaten om de expressieve livesound van Shoebills ook op deze debuut-ep te karakteriseren. Missie geslaagd wat ons betreft, zeker ook omdat de zes in genre uiteenlopende songs worden gespeeld met de vrijheid van jazz, maar dan met de attitude van psychedelische rock.

Het sterke 'Love Ain't My Kind Of Luck' is online te beluisteren en enkel fysiek te koop op cassetteband. Ten opzichte van vinyl is dit nog redelijk betaalbaar en brengt toch een uniek ‘compressed’ geluid met zich mee dat ten goede komt aan de sound. Voor het komende najaar ligt de release van nog meer verrassende songs uit deze Wisseloord sessie in het verschiet!

Het programma Zwaardvis is iedere zaterdag tussen 12.00-14.00 uur te beluisteren bij Radio Capelle.

Gerelateerde artikelen:
Meer nieuws van 12 mei 2020