Capelse sportscholen woedend: 'Laat ons open gaan'

  • dinsdag 12 mei 2020
  • Youp Kruithof

Kleine Capelse sportscholen zijn woedend over de verplichte sluiting tot 1 september. Ze vinden het krom dat een fysiotherapeut of kapper wel open kan, maar zij dicht moeten blijven. Meerdere ondernemers vrezen dat deze maatregel een doodsteek zal zijn voor hun bedrijf.

Met gespreide armen loopt Mathieu Tierolff, eigenaar van Fitness Capelle XL, door een bijna lege loods. "Kijk, hoeveel ruimte heb ik hier wel niet? Deze loods staat tot eind juni leeg, tot die tijd kan ik mijn leden hier toch veilig en verantwoord laten sporten?" Tierolff vreest dat zijn gemaakte kosten voor niks zijn geweest.

De ondernemer had dan ook vurig gehoopt dat minister-president Mark Rutte op woensdag 6 mei had laten weten dat sportscholen weer veilig open konden. Dat dat niet gebeurd is, vindt Tierolff een zwaktebod. "Het is lachwekkend. Ik ben woedend en dan hoef ik niet eens te leven van mijn sportschool", grimast hij.

Op de fles
Voor Niura van Deursen, eigenares van Noes Fiolet Studio's, is dat anders. Wanneer deze gedwongen sluiting gehandhaafd blijft, vreest zij voor het voorbestaan van haar sportschool. "We hebben net voor de Coronacrisis nieuwe apparatuur aangeschaft," vertelt Van Deursen. "We hebben nu geen inkomsten maar de vaste lasten gaan door. Tot september kunnen we niet overbruggen."

Niet iedereen vreest voor een faillissement. Henk-Jan de Hek is eigenaar van Sport en Fitnesscentrum Slingerland en snapt de angst bij zijn collega's, 'zeker wanneer ze weinig vet op de botten hebben'.  Zelf is hij niet bang voor het voorbestaan van zijn onderneming. "Ik heb de laatste jaren geen gekke dingen gedaan dus ik kan het een tijdje uitzingen, maar fijn is het allerminst."

Bal bij de gemeente
Tierolff had graag gezien dat niet de overheid maar de gemeente had besloten over het lot van sportscholen. "Laat ons een plan indienen bij de gemeente en handhaving waar wij garanderen dat onze leden veilig kunnen sporten", verklaart hij. "Want ik denk eigenlijk dat de overheid niet weet hoe ze het in een sportschool kunnen handhaven."

De rest van de sportscholen sluiten zich bij Tierolff aan. De Hek vindt het extra vreemd, aangezien de sportscholen voor eerdere regelgeving hun heil ook al lokaal moesten zoeken. "Toen we jeugdlessen wilden gaan geven moesten we ook naar de gemeente, dus waarom dan nu niet?"

Bert Tielemans, woordvoerder van de gemeente Capelle, laat in een reactie weten dat 'Capelle zich gedraagt naar de maatregelen die door het kabinet en de veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond'. Tielemans begrijpt de woede, 'maar er is niks wat de gemeente kan doen'.

Leden staan te wachten
Niet alleen de ondernemers kunnen niet wachten tot de sportscholen weer open kunnen, ook hun leden staan te popelen. "We bieden online mogelijkheden om mee te doen met een les en de reacties die wij daarop krijgen zijn allemaal positief" aldus Van de Hek.

Van Deursen sluit zich aan bij haar collega, maar wijst ook nog op een andere rol van de sportscholen. "Men mist de sociale contacten die ze hebben bij ons. Zelfs de buitenwandelaars, die alleen binnenkomen om zich aan te melden, laten dit ons weten", vertelt ze.

Tierolff kijkt niet alleen naar zijn leden, maar wijst ook naar het Schollebos of naar het Hitland om zijn punt kracht bij te zetten. "Als je overdag wilt gaan hardlopen, sta je in een file" foetert hij. 

Maatregelen
Alle sportscholen hadden al plannen opgesteld om hun leden veilig te laten sporten. Zo zouden de douches gesloten worden en kan er gewerkt worden met tijdsloten.

Rutte gaf tijdens zijn toespraak aan dat 'apparaten vaak niet goed schoongemaakt worden'. De gesproken eigenaren gaven allemaal aan dat dit goed gewaarborgd kan worden. Leden worden verplicht om na het gebruik van een machine het schoon achter te laten en wanneer men met tijdsloten werkt, kan er tussen elke wisseling uitgebreid schoongemaakt worden. Voor nu zijn vele gedwongen online lessen te geven of om in de openbare lucht trainingen te geven. 

Wat mag wel?
Binnen sporten mag nog niet. Wel is het toegestaan om buiten te trainen. Wel moet je 1,5 meter afstand kunnen houden en zijn gezamenlijke kleedkamers en wedstrijden uit den bozen.

Gerelateerde artikelen:
Meer nieuws van 12 mei 2020