Ook mondkapjes voor huishoudelijke hulp bij vermoedelijke besmetting

  • woensdag 6 mei 2020
  • Willem de Waard

Mensen die huishoudelijke hulp, begeleiding, dagbesteding of maaltijden verzorgen bij hulpbehoevende mensen thuis, komen vanaf woensdag 6 mei in aanmerking voor persoonlijke beschermingsmiddelen tegen het coronavirus. Dat heeft minister Martin van Rijn voor Medische Zorg besloten.

Het moet dan gaan om zorg voor mensen die vermoedelijk besmet zijn met het coronavirus, die niet uitgesteld kunnen worden. Medewerkers die werken volgens de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) kunnen dan aanspraak maken op een 'reservepakket' aan persoonlijke beschermingsmiddelen, zoals mondkapjes, isolatiejassen of schorten, beschermingsbrillen en handschoenen. Als Covid-19 bij een cliënt is vastgesteld, dan wordt ondersteuning uitgesteld. Soms gaat het echter om zorg die niet kan worden uitgesteld, of heeft een medewerker gerede twijfel of de situatie veilig is.

Huishoudelijke hulp bij cliënten die niet besmet zijn kan veelal worden uitgevoerd door 1,5 meter afstand te houden. In dat geval zijn geen beschermings-middelen nodig. WMO-medewerkers die beschermingsmiddelen denken nodig te hebben, kunnen deze aanvragen bij hun werkgever. Er mag alleen worden gewerkt als de medewerker klachtenvrij is en er zeker van is dat de gezondheid van de patiënt of cliënt het toelaat om zorg te verlenen.

Alle mensen die werken in de zorg , zowel binnen als buiten het ziekenhuis, moeten erop kunnen rekenen dat zij hun werk veilig kunnen doen met gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen. Uiteraard alleen als dat echt nodig is, want er is nog steeds een enorme behoefte aan beschermingsmiddelen in de zorg.

Gerelateerde artikelen:
Geen gerelateerde berichten gevonden.
Meer nieuws van 6 mei 2020