ProRail en NS nemen extra coronamaatregelen op stations

  • maandag 4 mei 2020
  • Willem de Waard

ProRail en NS zijn met ingang van maandag 4 mei op 6 stations gestart met het invoeren van extra coronamaatregelen. Dit doen de spoorbedrijven om de effecten daarvan te kunnen monitoren. Ondanks de nieuwe maatregelen blijft de boodschap nog steeds dat reizigers alleen gebruik moeten maken van het openbaar vervoer als het echt noodzaak is.

Deze maatregelen worden de komende tijd verder uitgerold op alle stations in Nederland. Vanaf 11 mei kunnen reizigers bij de ingangen van alle stations de volgende coronaregels lezen op borden en pictogrammen:
- Houd 1,5 meter afstand.
- Houd zoveel mogelijk rechts.
- Raak zo weinig mogelijk aan.
- Houd 4 treden afstand op roltrappen.
- Gebruik de lift alleen met maximaal 2 personen.
- Houd 5 tegels afstand op het perron.

De stapsgewijze invoering start op 6 stations. Dat zijn Arnhem Centraal, Amsterdam Zuid, Utrecht Centraal, Gouda, Culemborg en Groningen Noord. De effecten van de maatregelen worden gemonitord en vervolgens gedeeld met alle vervoerders. Vervolgens bespreekt de sector of en hoe deze verder kunnen worden doorgevoerd in de gehele OV-sector. Denk hierbij ook aan busstations, metrostations en in metro’s, trams, bussen en treinen.

ProRail en NS nemen op de stations extra maatregelen om reizigers zoveel mogelijk op afstand te houden van elkaar. Er komen o.a. andere afstandslijnen bij drukke trappen, roltrappen en kaartverkoopautomaten. Ook zijn op drukke perrons aanwijzingen te zien hoe 1,5 meter afstand kan worden gehouden. De coronaregels staan op informatieschermen en worden indien nodig ook via de omroepberichten onder de aandacht gebracht. Daarnaast worden de stations extra goed schoongemaakt met desinfecterende middelen.

De manier waarop de maatregelen verder toegepast kunnen worden, hangt samen met eventuele toekomstige maatregelen van de overheid voor het openbaar vervoer. Mocht het nodig zijn, dan worden de maatregelen aangepast of volgen er extra maatregelen en info.

Gerelateerde artikelen:
Geen gerelateerde berichten gevonden.
Meer nieuws van 4 mei 2020