Dodenherdenking in gemeente Zuidplas 4 mei

  • zondag 3 mei 2020
  • Willem de Waard

Vanwege de coronacrisis vindt in de dorpen van Zuidplas op maandagavond 4 mei geen herdenkingsceremonie plaats. De gemeente Zuidplas verzorgt in plaats daarvan een aangepaste herdenking. 

Kijk op 4 mei vanuit huis om 19:30 uur naar Dodenherdenking in Zuidplas.
Op het programma staat onder meer:
•    Voordracht gedicht Durf te durven (Lieve Metzlar) door kinderburgemeester van Zuidplas, Vienne Zwarteveld
•    Toespraak burgemeester Han Weber
•    Kranslegging zonder publiek door dorpswethouders Jan Verbeek, Jan Hordijk, Daan de Haas en Jan-Willem Schuurman
•    Beelden herdenkingsmonumenten in de dorpen
•    Vlag halfstok

Kransen bij herdenkingsmonumentenVanuit de gemeente zal een medewerker bij ieder herdenkingsmonument in de dorpen een krans namens het gemeentebestuur neerleggen en de vlag halfstok hijsen. Hier is geen publiek bij.  
Wilt u een herdenkingsmonument bezoeken op 4 mei en eventueel bloemen neerleggen? Dat is mogelijk. 
Volg dan dit advies op:

  • Kom gedurende de dag. Bijvoorbeeld wanneer u een boodschap doet of even een frisse neus haalt. 
  • Zijn er al mensen aanwezig, wanneer u het monument wilt bezoeken? Houd dan minimaal 1,5 meter afstand tot elkaar. 


Tussen 19:45 en 19:58 uur luiden de kerkklokken in Zuidplas. Ook het carillon naast het gemeentehuis in Nieuwerkerk aan den IJssel kleppert. Daarnaast is aan trompettisten in Nederland gevraagd of zij om 19:58 uur het taptoesignaal kunnen geven, gevolgd door twee minuten stilte. Kijk voor meer informatie op Facebook Taptoesignaal op locatie. 

Het programma wordt uitgezonden op maandagavond 4 mei om 19:30 uur via: Zuidplas FacebookZuidplas TwitterZuidplas InstagramZuidplas YouTube en plaatselijke media

In tegenstelling tot andere jaren mag de vlag op maandag 4 mei vanaf zonsopgang tot zonsondergang halfstok. Zo kan er, ondanks de coronamaatregelen, toch uitgebreid (vanuit huis) worden stilgestaan bij de Dodenherdenking. Volgens de voorschriften dient u de vlag langzaam en waardig eerst tot helemaal boven in de mast te hijsen, waarna hij rustig zakt tot halverwege. Bij veel vlaggenmasten die aan de gevel zijn bevestigd is dat natuurlijk niet mogelijk. Bij het neerhalen van de vlag vindt het ritueel in omgekeerde richting plaats. Dus eerst de vlag langzaam naar de top van de mast hijsen en daarna via rustig en statig dalen binnenhalen. Let op dat de vlag onder geen beding de grond raakt, en vóór zonsondergang binnen is.

Gerelateerde artikelen:
Meer nieuws van 3 mei 2020