Coronavirus zorgt voor stagnatie in Bevolkingsgroei

  • woensdag 29 april 2020
  • Willem de Waard

De vele doden die te betreuren zijn als gevolg van het coronavirus heeft gevolgen voor de bevolkingsgroei. De Nederlandse bevolking is in het eerste kwartaal van 2020 gegroeid met zo'n ruim 15.000 mensen. Dat is ruim 8.500 minder dan in diezelfde periode vorig jaar, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De coronacrisis heeft daar volgens onderzoekers aan bijgedragen. Mede door de uitbraak van het virus stierven er bijna 3000 mensen meer dan dat er kinderen geboren werden. Het CBS verwacht dat in de maand april ook nog meer mensen overlijden dan baby's geboren worden.

Normaal gesproken is het aantal sterftegevallen en geboortes in evenwicht. Dat meer mensen naar Nederland verhuisden dan dat er mensen naar het buitenland vertrokken is de reden dat er alsnog sprake is van een bevolkingsgroei. Ook hier lijkt het coronavirus van invloed. Volgens het CBS is het hoogst ongebruikelijk dat het migratiesaldo positief uitvalt in deze tijd van het jaar. Vermoedelijk zijn veel werkende Nederlanders en inwoners die langere tijd in het buitenland waren teruggekeerd.

Het CBS verwacht dat het op het gebied van immigratie rustiger wordt, deels door het coronavirus. Er zou een daling zijn ingezet, mede door de vele reisverboden in Europa, maar onderzoekers willen de maand april afwachten voor een definitief oordeel wordt uitgesproken. In het eerste kwartaal kwamen er vooral Polen naar Nederland toe. Volgens het CBS waren het er bijna tweeduizend meer dan er vertrokken.

Bron: Centraal Bureau voor de Statistiek

Gerelateerde artikelen:
Geen gerelateerde berichten gevonden.
Meer nieuws van 29 april 2020