Grootste daling ooit consumentenvertrouwen gedurende april

  • woensdag 22 april 2020
  • Willem de Waard

Zoals verwacht kon worden is het het consumentenvertrouwen in Nederland gedurende de maand april enorm gedaald. Het vertrouwen viel terug van -2 naar -22. Dit is de grootste terugval ooit zo maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekend. Het vertrouwen van de consument heeft ondanks de uitbraak van het coronavirus echter nog geen nieuw dieptepunt bereikt. Dat staat nog altijd op -41 en dateert van maart 2013. Wel is de stand met -22 lager dan het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar (-5).

Het consumentenvertrouwen is een belangrijke barometer voor de economie. Hoe lager het vertrouwen is des te negatiever zijn consumenten over de economie en hun uitgaven. Het is van invloed op allerlei bestedingen, wat mensen wel of niet kopen en doen, of het nu een huis is of meubels, een verbouwing of reparaties. Bij minder vertrouwen en mindere economische verwachtingen gaan consumenten op de rem staan, houden de hand op de knip, waardoor de economie het nog zwaarder krijgt.

De corona-uitbraak met duizenden besmettingen en doden en de sluiting van winkels, bedrijven en scholen, de instortende beurzen en de dreigende grote recessie maakt consumenten diep bezorgd. Het CBS peilt bij het consumentenvertrouwen wat mensen vinden van de economie en hoe ze er zelf financieel voorstaan en of ze bereid zijn tot aankopen.

Ook het oordeel over de economie in de komende twaalf maanden is negatiever geworden. Deze indicator zag het CBS dalen van -8 in maart naar -31 in april. Mede als gevolg daarvan vertoonde de koopbereidheid onder consumenten de grootste terugval ooit. Deze indicator stond in maart op 2 en staat nu op -17.  

Hoewel consumenten vooralsnog positief zijn over hun eigen financiële situatie verwachten ze dat die de komende 12 maanden zal verslechteren. Zo denkt 85 procent dat de werkloosheid in Nederland het komende jaar zal toenemen. De consumptie van huishoudens is goed voor ongeveer een derde van de Nederlandse economie.

Gerelateerde artikelen:
Meer nieuws van 22 april 2020