Festivalzomer valt definitief in het water

  • woensdag 22 april 2020
  • Willem de Waard

De persconferentie van onze premier gisterenavond was behalve voor de totale evenementenbranche een keiharde klap voor de festivals. De uitkomst betekent namelijk dat praktisch het hele festivalseizoen in het water valt. 

Komende zomer kunnen er in Nederland in ieder geval tot 1 september geen festivals en andere evenementen plaatsvinden, zo liet premier Mark Rutte weten tijdens de persconferentie over het coronavirus. Hierdoor kunnen grote festivals als Pinkpop, North Sea Jazz, Awakenings, Zwarte Cross, Mysteryland, Concert At Sea, De Parade, Bospop, Into The Great Wide Open, Lowlands, Best Kept Secret en Down The Rabbit Hole niet doorgaan. Maar ook gratis festivals in onze provincie als Metropolis, Waterpop, Schippop, Parkpop, Westerpop, Brielle Blues, Vestingpop, Schollenpop, Werfpop, Rotterdam Blue Grass, Reggae Rotterdam Festival, Rastaplas etc. kunnen geen doorgang vinden. Het verbod op grote evenementen was aanvankelijk tot 1 juni van kracht.

het 50-jarige Pinkpop zou dit jaar van 19 tot en met 21 juni in Landgraaf plaatsvinden. De line-up bestond uit onder anderen Guns N' Roses, Of Monsters and Men, Twenty One Pilots en Red Hot Chili Peppers. Begin deze maand werd bekend dat Pinkpop-directeur Jan Smeets in het ziekenhuis opgenomen is geweest vanwege een besmetting met het coronavirus. Hij maakte het momenteel naar omstandigheden goed.

Lowlands zou van 21 tot en met 23 augustus gehouden worden. De organisatie liet eerder nog weten er vooralsnog van uit te gaan dat het festival zou doorgaan. Ook het jubilerende muziek- en culinaire festival CuliNESSE aan de Zevenhuizerplas is afgelast. Dat zou een week na Lowlands hebben plaatsgevonden.

De financiële schade voor de gehele sector wordt geschat op meer dan een miljard euro.

Gerelateerde artikelen:
Meer nieuws van 22 april 2020