Noodmaatregelen verlengd tot en met 28 april

  • woensdag 1 april 2020
  • Willem de Waard

Zoals verwacht zijn de noodmaatregelen die het kabinet had afgekondigd tot 6 april a.s. verlengd tot het einde van april. Dit betekent dat scholen, kinderopvangcentra en horecagelegenheden tot en met 28 april gesloten blijven om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. Ook moeten mensen tot die tijd zoveel mogelijk thuiswerken, minimaal 1,5 meter afstand tot elkaar bewaren en niet met meer dan twee anderen samenkomen in openbare ruimtes. Dat heeft het kabinet dinsdag na het crisisoverleg bekendgemaakt. Ook sport- en fitnessclubs, sauna’s, seksclubs en coffeeshops blijven langer gesloten.

Afgelopen maandag was al duidelijk dat de maatregelen langer van kracht zouden blijven. Echter toen was nog niet duidelijk wat de nieuwe einddatum zou worden. De scholen zullen in de praktijk nog langer dicht blijven omdat de meivakantie op 25 april begint.

Premier Mark Rutte gaf alvast advies voor het paasweekend van 10 tot en met 12 april; “Blijf zoveel mogelijk binnen.” Hij raadt ook af om plannen voor de meivakantie te maken. Het eerder afgekondigde verbod op evenementen waar een vergunning voor nodig is blijft staan. Daardoor zijn evenementen tot 1 juni nog steeds verboden.

Op basis van wat nu te zien is lijkt het pakket te werken. De groei van het aantal besmettingen lijkt voorzichtig af te vlakken maar of dit na 28 april voldoende is blijft de grote onzekerheid. De premier stelde tevreden vast dat Nederlandse burgers zich over het algemeen aan de coronamaatregelen houden; 1,5 meter afstand houden, alleen boodschappen doen, niezen in de elleboog, regelmatig handen wassen en thuisblijven als een gezinslid koorts heeft of benauwd is. 

Mede daarom is een totale lock-down waarbij je alleen voor essentiële dingen naar buiten mag nog niet aan de orde. De hoop blijft dan ook dat dit niet nodig hoeft te zijn.

Gerelateerde artikelen:
Meer nieuws van 1 april 2020