Geen bewijs dat ibuprofen klachten door coronavirus verergert

  • donderdag 19 maart 2020
  • Willem de Waard

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) schreef woensdag 18 maart in een advies dat er geen wetenschappelijk bewijs is voor een link tussen
ernstige klachten van coronapatiënten en het innemen van ibuprofen. Dit advies volgt op geruchten die ook in Nederland op sociale media rondgingen.
.

Volgens verschillende geruchten op sociale media zou ibuprofen ertoe leiden dat COVID-19 (de ziekte die het coronavirus veroorzaakt) ernstiger verloopt. Het EMA laat weten dat hier geen bewijs voor is. Er wordt dan ook niet geadviseerd om te stoppen met het innemen ibuprofen. Eerder meldden verschillende experts dat als je ziek bent door het coronavirus en een pijnstiller wil gebruiken je dan het beste paracetamol kunt gebruiken. Dit adviseerden ze omdat paracetamol minder kans op bijwerkingen geeft. Er is echter geen bewijs dat ibuprofen klachten van COVID-19-patiënten verergert.

Het EMA houdt toezicht op geneesmiddelen in Europa en doet op dit moment onderzoek naar ibuprofen vanwege een Frans onderzoek waarin aanwijzingen zijn gevonden dat ibuprofen de klachten bij waterpokken en bacteriële infecties kan verergeren. Dit onderzoek loopt nog en derhalve zijn er nog geen resultaten bekendgemaakt. Er loopt op dit moment geen EMA-onderzoek naar COVID-19 en ibuprofen maar het agentschap meldt het onderzoek hiernaar te willen ondersteunen. Het EMA schrijft ook dat in de meeste gevallen wordt geadviseerd om eerst paracetamol te gebruiken. Pas als dit niet werkt wordt aangeraden ibuprofen te gebruiken. Gebruikers van ibuprofen wordt aangeraden de laagste effectieve dosis te nemen en het middel zo kort mogelijk te gebruiken. Dit is niet vanwege het coronavirus maar vanwege bekende bijwerkingen. Mensen die nu op advies van een arts ibuprofen gebruiken moeten hier volgens het EMA niet zomaar mee stoppen.

Ook het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) geeft de voorkeur aan paracetamol vanwege de bijwerkingen van ibuprofen. Ibuprofen kan onder meer tot maagproblemen leiden. Mensen van boven de 70 jaar die ooit een maag- of darmzweer hebben gehad of bloedverdunners slikken wordt aangeraden altijd eerst met een arts of apotheker te overleggen voordat ze ibuprofen gebruiken. Paracetamol kent minder bijwerkingen maar ook hierbij geldt dat het beter is om het middel niet te lang te gebruiken.

Gerelateerde artikelen:
Geen gerelateerde berichten gevonden.
Meer nieuws van 19 maart 2020