Stichting VEDJ organiseert D-Day-excursie naar de Normandische invasiestranden

  • woensdag 18 maart 2020
  • Willem de Waard

Dit jaar is het precies 75 jaar geleden dat de gemeenten Capelle a/d IJssel, Nieuwerkerk a/d IJssel, Moordrecht, Zevenhuizen en Moerkapelle werden bevrijd. De Nieuwerkerkse stichting VEDJ wil dit niet zomaar voorbij laten gaan. Het plan is opgevat om met jongeren en ouderen naar de invasiestranden van Normandië te reizen om te kijken waar onze bevrijders aan land zijn gekomen.

Om nooit te vergetenÖ. Is het thema van VEDJ, gekozen om jongeren ervan bewust te maken dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. De stichting
organiseert daarom van Vrijdag 18- t/m Zondag 20 september een low budget excursie voor jongeren en ouderen naar de invasiestranden in Normandië. Ouderen uit de gemeente Zuidplas die meegaan kunnen hun verhalen over de bevrijding in 1945 onderweg doorvertellen aan de jongere generatie. Deze formule brengt veel respect bij voor jong en oud.

De eerste overnachting is in de touringcar die vrijdagavond 18 september vertrekt vanaf het Raadhuisplein. Zaterdagochtend arriveert het gezelschap vroeg bij de Amerikaanse invasiestranden. Daar start de plaatselijke excursie in La Cambe met een bezoek aan de ingetogen Duitse Begraafplaats. Vervolgens gaat het naar Dead Manís Corner met de D-Day Experience in Saint-Côme-du-Mont voor een verhelderende Nederlandstalige 3d-presentatie over de invasie. Daarna wordt er geluncht in een plaatselijk restaurant (eigen kosten) in Saint-Laurent-sur-Mer aan het strand van Omaha Beach.

Het middagprogramma bestaat uit een bezoek aan de Amerikaanse begraafplaats met zijn bezoekerscentrum in Colleville-sur-Mer. Vanaf de
Amerikaanse begraafplaats kijk je uit over de stranden en Het Kanaal, de zeestraat tussen Frankrijk en Engeland. Vervolgens bezoekt het gezelschap het vlakbij gelegen Overlord Museum, eveneens in Colleville. Aan het eind van deze drukke dag gaat het naar Bayeux met zijn vele restaurantjes waar op loopafstand van het centrum overnacht wordt in een hotel.

Zondagochtend na het ontbijt is het vertrek naar de Pegasusbrug met zijn museum in Bénouvillle om onderweg naar Zuidplas een bezoek te brengen aan La Coupole in Helfaut met zijn de imposante koepel, de plek vanwaar de ballistische V2 raketten zouden worden afgevuurd naar Engeland. Vervolgens gaat de reis terug naar Nieuwerkerk, waar ís avonds de thuiskomst gepland staat.

De excursie kost 195 euro p.p. De gids is Willem Bezemer met ondersteuning van Rob & Fiet Stolk
​
VEDJ hoopt dat veel ouderen Zuidplassers met hun kleinkinderen met deze reis meegaan. Daarnaast natuurlijk ook jongeren vanaf 14 jaar uit onze
gemeente. Bij de reissom is inbegrepen: de busreis, een hotelovernachting met ontbijt en alle toegangsgelden voor de musea. ​De drank en maaltijden onderweg zijn voor eigen rekening. Vertrek vrijdagavond 18 september 2020 en terugkomst op zondagavond 20 september 2020.

De excursie Normandie zal alleen doorgang krijgen als er genoeg inschrijvingen zijn. Het inschrijfformulier kan per mail aangevraagd worden bij St. VEDJ, Vrijheidslaan 40, 2912 EB Nieuwerkerk aan den IJssel. mail: info.vedj@gmail.com

Gerelateerde artikelen:
Meer nieuws van 18 maart 2020