Zwaardvis in het teken van tributebands 21 maart

  • woensdag 18 maart 2020
  • Willem de Waard

Zaterdag 21 maart zou de uitzending van Zwaardvis bij Radio Capelle en Omroep Zuidplas in het teken hebben gestaan van het nieuwe popfestival ODE dat die dag in Rotterdam Ahoy zou plaatsvinden. Door de maatregelen rond het coronavirus is dit evenement tot nader order uitgesteld. 

Popfestival ODE was gebaseerd op het Holland Pop Festival dat 50 jaar geleden plaatsvond in het Rotterdamse Kralingse Bos. Het muzikale evenement is de geschiedenis ingegaan als het Nederlandse antwoord op het Amerikaanse Woodstockfestival uit 1969 en stond ook wel bekend als Kralingen Popfestival. In 1971 verscheen ook een film over het festival met de titel 'Stamping Ground'. Ook verscheen er in datzelfde jaar een boek getiteld 'Kralingen 70 'n Grote Blijde Bende'.   

Van 29 mei t/m 5 juli wordt in de Centrale Bibliotheek Rotterdam aan de Hoogstraat een gratis toegangkelijke tentoonstelling samengesteld uit foto’s, filmpjes, T-shirts en herinneringen van het publiek. Het Nederlands Fotomuseum stelt een kleine satelliettentoonstelling samen waar nooit eerder gepubliceerd werk van verschillende fotografen wordt vertoond. Tijdens het bibliotheekcollege komen betrokkenen van het festival aan het woord en wordt de tentoonstelling officieel in de centrale hal geopend.

De uitzending van Zwaardvis krijgt zaterdag 21 maart een iets ander karakter. We nemen namelijk het fenomeen tributebands onder de loep. Er zouden immers uitsluitend tributebands optreden tijdens popfestival ODE als een eerbetoon aan de bands die de afgelopen 50 jaar de ontwikkeling van de popmuziek bepaalde. Zo zijn tracks te horen van o.a. Pink Project, The Cavern Beatles, Ultimate Eagles, The Doors Alive, Def Americans, Nirvana UK, The Analogues, The Cosmic Carnival, The Rootsriders en hebben we een interview met de Talking Heads tributeband Stop Making Sense.  

Zwaardvis wordt iedere zaterdag tussen 12.00-14.00 uur uitgezonden via Radio Capelle en Omroep Zuidplas.

Gerelateerde artikelen:
Meer nieuws van 18 maart 2020