Maatregelen gemeente Capelle tegen verspreiding Coronavirus

  • vrijdag 13 maart 2020
  • Sjoerd de Graaff

In Nederland gelden vanaf donderdag 12 maart 2020 nieuwe maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. Deze maatregelen hebben ook gevolgen voor de gemeente Capelle aan den IJssel. Zo worden in Capelle alle geplande raad- en commissievergaderingen, bewonersbijeenkomst en WOP-vergaderingen in maart verschoven naar een later moment.

Ook de weekmarkt gaat op donderdag 19 en donderdag 26 maart niet door. Het gemeentehuis in Capelle blijft open voor Capellearen.Het uitgangspunt voor de gemeente Capelle aan den IJssel is dat de gemeente doorgaat met de normale dienstverlening. Zo blijven de balies van de gemeente, in lijn van de maatregelen van het Kabinet, open. Zodat de cruciale functies en dienstverlening aan de Capellenaren doorgang kan vinden. Interne vergaderingen worden waar mogelijk verzet. Veel ambtenaren werken vanuit huis en blijven grotendeels telefonisch en per e-mail bereikbaar.

Bewonersbijeenkomsten in de wijken met naar verwachting meer dan 100 aanwezigen gaan deze maand niet door. De Kinderlabs in Schollevaar en Middelwatering en het wijkcentrum Maria Danneelserf en CAPSLOC zijn deze maand gesloten. De Huizen van de Wijk blijven open voor de dienstverlening van de wijkwinkels en sociale teams.  Alle ontmoetingsactiviteiten zijn tot 1 april afgelast. De gemeente volgt de landelijke ontwikkelingen. Als daar aanleiding toe is passen wij de maatregelen in Capelle hierop aan.

Burgemeester Oskam: “Het coronavirus dwingt ons tot het nemen van drastische maatregelen in het belang van de gezondheid van onze Capellenaren. We proberen onze dienstverlening richting de Capellenaren zo goed mogelijk in stand te houden. Misschien moeten burgers aan de balie iets langer wachten, maar we houden het gemeentehuis open. We vragen de Capellenaren om begrip voor de maatregelen en het verplaatsen van bijvoorbeeld bewonersbijeenkomsten tot na 31 maart.”

De gemeente volgt met deze maatregelen het beleid van de landelijke overheid en het RIVM.De landelijke maatregelen die ook voor de gemeente Capelle gelden, zijn:Iedereen in Nederland: blijf thuis bij klachten neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts. Vermijd sociaal contact. Bel pas met uw huisarts als de klachten verergeren. Bijeenkomsten met meer dan 100 personen worden in heel Nederland afgelast. Dat geldt ook voor publieke locaties zoals musea, concertzalen, theaters, sportclubs en sportwedstrijden.Mensen in heel Nederland wordt opgeroepen zoveel mogelijk thuis te werken of de werktijden te spreiden.Voor kwetsbare personen (ouderen en personen met verminderde weerstand) geldt: vermijd grote gezelschappen en openbaar vervoer. In het algemeen wordt mensen dringend verzocht om bezoek aan kwetsbare personen te beperken.
Voor zorgpersoneel en personeel in vitale processen: er wordt veel van u gevraagd. Blijf pas thuis als u klachten hebt en koorts. Overleg zo nodig met uw werkgever. En ook: reis niet naar het buitenland.

Scholen in het primair -, voortgezet - en middelbaar beroepsonderwijs en kinderopvang blijven gewoon open.Deze informatie wordt op de website van de Rijksoverheid (externe link) aangevuld. Hier vindt u ook vragen en antwoorden die volgen uit deze nieuwe maatregelen. Ook de site van het RIVM (www.rivm.nl) geeft veel informatie en antwoord op vragen. U kunt ook bellen naar het landelijk telefoonnummer 0800 - 1351 (van 8.00 tot 20.00 uur).

Gerelateerde artikelen:
Meer nieuws van 13 maart 2020