Derde ooievaarsnest in Capelle direct in trek

  • vrijdag 28 februari 2020
  • Youp Kruithof

Het nieuwe ooievaarsnest aan de 's-Gravenweg staat er net, maar de eerste vogels zijn al bezig met het maken van een nest. Dat vertelt Ronald Brouwers, woordvoerder van de gemeente Capelle. Het nest is er gekomen omdat er steeds meer ooievaars gespot worden binnen Capelle.

Om te voorkomen dat deze vogels zich gaan nestelen in elektriciteitsmasten of andere ongelukkige plaatsen, biedt de gemeente een helpende hand. "Ooievaars hebben behoefte aan een groot, rond oppervlakte voor hun nest", vertelt Brouwers. "Die ruimte vinden ze niet in de kruinen van de bomen in het Schollebos of Hitland."

Zelf maken
De gemeente plaats geen kant en klaar nest. "We zetten een paal neer met daarop wilgentakken die rond zijn gemaakt", aldus Brouwers. "De ooievaars moeten uiteindelijk zelf het nest gaan maken."  Voorlopig blijft het bij de huidige drie nesten. "We willen eerst kijken hoe dit zich gaat ontwikkelen en of het een permanente plaats wordt voor ooievaars om zich te nestelen."

De gemeente kijkt niet alleen naar de ooievaar maar plaatst ook extra nestkastjes in het Schollebos voor de koolmees. "Maar dat doen we niet alleen voor de bevordering van de soort", legt Brouwers uit.  "Die vogels vinden de Eikenprocessierups erg lekker. We hopen dat door de plaatsing van die kastjes de overlast van de rups dit jaar minder gaat worden."

Beluister hier het interview met Brouwers over het nest. 

Gerelateerde artikelen:
Meer nieuws van 28 februari 2020