Wereld Kankerdag bij Inloophuis Camino

  • woensdag 5 februari 2020
  • Lars Wijnhoven

Ieder jaar wordt op 4 februari wereldwijd stilgestaan bij de impact van kanker. Deze dag is officieel gemarkeerd om het bewustzijn rondom kanker te vergroten en om preventie, detectie en behandelingen aan te moedigen, maar ook om het belang van een goede kwaliteit van leven voor mensen met kanker - én voor hun naasten of nabestaanden - te onderstrepen. Onze kersverse verslaggeefster Saskia Troost ging op bezoek bij Centrum Camino.

"Zonder de inzet van deze mensen en bedrijven zou deze dag niet mogelijk zijn!"

In Nederland spannen vele organisaties zich in om mensen met kanker en hun naasten de zorg, begeleiding en ondersteuning te bieden waaraan zij behoefte hebben. Rond Wereldkankerdag brengen zij dit aanbod gezamenlijk onder de aandacht. Inwoners van de gemeente Zuidplas konden op deze dag terecht bij Centrum Camino. Deze stichting zorgde voor een aantal mooie activiteiten om mensen met kanker, die veelal intensieve behandelingen volgen, eens in het zonnetje te zetten. Tijdens deze dag konden zij deelnemen aan gezichts- en lichaamsmassage, een voetmassage, een manicure en een visagist. Daarnaast waren er activiteiten gericht op ontspanning en ontmoeting door middel van mindfulness, yoga en een vrije inloop. Deze druk bezochte dag werd afgesloten door een optreden van het eigen Caminokoor.

Wereld Kankerdag wordt gesponsord door diverse bedrijven uit de regio met onder andere bloemen, voedsel en diensten. Zonder de inzet van deze mensen en bedrijven zou deze dag niet mogelijk zijn, aldus Inge Overbeeke, bestuurslid en medeoprichter van Camino.

Wanneer je met kanker geconfronteerd wordt krijg je te maken met veel onzekerheden, verdriet en vragen. Het centrum Camino is er om je te ondersteunen bij het omgaan met wat er allemaal op je afkomt. We bieden een luisterend oor en een plek waar je met gelijkgestemden contact kunt hebben, een plek waar je jezelf kan zijn, los van alle medische ballast. Je kunt er terecht als je zelf ziek bent (geweest), maar ook als iemand in je omgeving kanker heeft of daaraan is overleden.

Een plek die veel wordt bezocht door deelnemerster, Nel Witte.

"Er heest hier een fijne sfeer, en er wordt op een positieve manier met elkaar gecommuniceerd waarin er veel herkenning onderling is. Vaak hebben wij aan één woord genoeg".

Inloophuis Camino bestaat inmiddels 7 jaar en is opgerichtdoor Agnes vd Aa, Inge Overbeeke en Dineke Schrijver. Dit drietal leerde elkaar kunnen tijdens vrijwilligerswerk in het Nieuwerkerkse hospice. Wanneer Agnes vd Aa wordt getroffen door kanker, ontstaat de behoefte aan een plek buiten het ziekenhuis om in contact te komen met lotgenoten en hun naasten, ervaringen te delen of gewoon gezellig samen te zijn. Met Hulp van de andere twee vrouwen zijn ze samen gestart  Na onderzoek via het KWF bleek er draagvlak te zijn en werd de Stichting Camino opgericht. Een aantal jaar later werd het harde werk bekroont met een vaste locatie; het inloophuis aan de schoolstraat in Nieuwerkerk aan den IJssel.  

Bij Centrum Camino ben je onvoorwaardelijk welkom. Loop gerust binnen en vertel ons aan welke ondersteuning je behoefte hebt, of hoe we je kunnen helpen die behoefte te ontdekken. Tijdens de openingsuren bieden we verschillende activiteiten aan. Daarnaast vinden er periodiek lezingen en thema bijeenkomsten
plaats.

Voor een overzicht van de activiteiten kijk op www.centrumcamino.nl

Gerelateerde artikelen:
Meer nieuws van 5 februari 2020