Litouwse viceminister van onderwijs en hoge ambtenaren bezoeken Comenius Lyceum en Comenius Mavo in Capelle

  • dinsdag 28 januari 2020
  • Sjoerd de Graaff

Een acht personen tellende buitenlandse delegatie bezocht samen met het nationale Schoolleidersregister VO (SRVO) maandag 27 januari het Comenius Lyceum en de Comenius Mavo in Capelle aan den IJssel om kennis te maken met het Nederlandse voortgezet onderwijs.

Een van de bezoekers was de viceminister van Onderwijs, Wetenschap en Sport uit Litouwen, dr. Jolanta Urbanovic. De buitenlandse bezoekers kregen in twee uur een presentatie van de schoolleiding over de twee scholen en van coördinator Niek Bogaard over internationalisering als een van de unique selling points. Daarna bezochten ze kort de nieuwe maker space (voor technologie-onderwijs in de onderbouw). Ook spraken ze met leerlingen uit leerjaar 4 van het tweetalig vwo (tto). Deze leerlingen waren vorig jaar naar Litouwen geweest voor een uitwisselingsbezoek, en vertelden graag over hun ervaringen in dit Baltische land.

Transitie
Viceminister dr. Jolanta Urbanovic werd vergezeld door twee hoge ambtenaren en door vertegenwoordigers van het nationaal onderwijsagentschap en de schoolleidersvereniging in Litouwen. De eveneens aanwezige Ierse professor Joseph O’Connell ondersteunt het Litouwse ministerie bij zijn transitie naar een sterke landelijke schoolleiderschapsstructuur.

SRVO
Het bezoek was georganiseerd door SRVO als follow-up van de Nederlandse deelname aan een internationaal debat over de versterking van het schoolleiderschap in Litouwen. Daarvoor was SRVO vorig jaar juni als expert vanuit de Europese Commissie benaderd. De directeur van SRVO, Leezan van Wijk, begeleidde de Litouwers bij hun bezoek aan Capelle. Het gezelschap is tot en met woensdag 29 januari in Nederland.

Foto: PR Comenius College.
Voorste rij, vijfde van rechts: minister Jolanta Urbanovic, rechts naast haar Pascal Scholtius, rector van het Comenius Lyceum en de Comenius Mavo, en links naast haar Leezan van Wijk, directeur van SRVO.

Gerelateerde artikelen:
Meer nieuws van 28 januari 2020