Samenwerking met scholen in Berkel & Rodenrijs

  • vrijdag 24 januari 2020
  • Sjoerd de Graaff

De regio Capelle en Berkel en Rodenrijs kennen beiden een tekort aan technische arbeidskrachten. Dit komt voornamelijk doordat technische opleidingen in Capelle aan den IJssel en Oostland (onder andere Lansingerland) de vraag vanuit de technische sector niet aan kunnen.

Om die problemen het hoofd te bieden, werken vier scholen uit het voortgezet onderwijs in Capelle en Berkel en Rodenrijs samen om het techniekonderwijs te verbeteren: Sterk Techniekonderwijs. Drie Capelse scholen in het voortgezet onderwijs: het Comenius College, IJsselcollege en Accent Praktijkonderwijs en het uit Berkel en Rodenrijs afkomstige Melanchthon Berkroden, luiden de samenwerking op dinsdag 21 januari in op het Comenius College tijdens de officiële kick-off van het programma Sterk Techniekonderwijs.

Tijdens deze kick-off zijn ook vertegenwoordigers vanuit het bedrijfsleven, de gemeente Capelle aan den IJssel en andere onderwijsinstellingen aanwezig. Eerder dienden deze vier scholen samen met mbo, lerarenopleiding en bedrijfsleven uit de regio een plan in bij het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap om de komende vier jaar het technisch onderwijs te versterken. Daarvoor heeft het ministerie drie miljoen euro beschikbaar gesteld.

Actielijnen
Het plan voor Sterk Techniekonderwijs in de regio Capelle & Oostland bestaat uit vier actielijnen waarlangs de vier scholen met de betrokken partners gaan werken: het versterken van de in- en doorstroom van technische leerlingen (vooral primair en voortgezet onderwijs), het verbeteren van de doorlopende leerlijn van technische schoolprofielen, professionalisering van docenten en innovatie. Denk hierbij aan acties als een Week van de Techniek, een Techniekbus, een speciaal roboticavak, het organiseren van excursies en gastlessen, innoveren van curriculum richting duurzaamheid en de energietransitie en het inzetten van hybride docenten (docenten uit het bedrijfsleven).

Volgens Antonella Carletti, directeur van het Comenius College, is de samenwerking van essentieel belang.

,,Het vmbo en mbo werken samen met het bedrijfsleven aan een plan om het technisch onderwijs te versterken. Uiteindelijk is het ons gezamenlijke doel ervoor te zorgen dat het technisch (v)mbo kwalitatief en kwantitatief bijdraagt aan een duurzaam evenwicht tussen vraag en aanbod op de technische arbeidsmarkt.’’

De samenwerking maakt onderdeel uit van het landelijke project Sterk Techniekonderwijs (STO). De regio Capelle & Oostland is een van de eerste regio’s in het land met een goedgekeurd plan. Meer informatie is te vinden op www.sterktechniekonderwijs.nl.

Gerelateerde artikelen:
Meer nieuws van 24 januari 2020
Geen andere berichten van 2020-01-24 gevonden.