Gemeente Capelle stopt met WhatsApp

  • dinsdag 3 december 2019
  • Sjoerd de Graaff

Per 7 december 2019 stopt gemeente Capelle met het gebruik van WhatsApp als communicatievorm met inwoners.

Dit heeft te maken met de aangepaste voorwaarden van Facebook en dochterbedrijf WhatsApp, wat het gebruik van WhatsApp als communicatiemiddel voor overheden bemoeilijkt. De basis hiervan ligt bij de schandalen in India en Amerika, waar via Facebook en WhatsApp politieke boodschappen en nepnieuws werden verspreid door overheden.

Gemeente Capelle is afgelopen zomer gestart met het gebruik van WhatsApp. Volgens burgemeester Oskam wordt er veel gebruik van gemaakt. 

“De afgelopen maanden is gebleken dat WhatsApp een heel toegankelijk extra kanaal is voor onze dienstverlening voor Capellenaren.” - Burgemeester Peter Oskam

Facebook heeft aangegeven juridische stappen te ondernemen naar overheden, waaronder gemeenten, die WhatsApp alsnog gebruiken als communicatiemiddel. Daarentegen komt er richting het voorjaar een speciale editie van WhatsApp voor overheden.

Overheden mogen ook gebruik maken van WhatsApp For Business, maar wel onder bepaalde voorwaarden. Zo mag WhatsApp niet geïntegreerd worden in andere communicatiesystemen, zoals nu vaak wel het geval is bij overheden. Daar komt vaak in één systeem de communicatie via Facebook, WhatsApp en de chat van de website in terecht.

Alternatieve communicatie met de gemeente
De gemeente is iedere werkdag van 08:00 - 17:00 telefonisch bereikbaar via 14010. Verder blijft de gemeente 24/7 bereikbaar via de online-kanalen, waaronder de website www.capelleaandenijssel.nl. Ook de andere social media-kanalen van de gemeente blijven 24/7 bereikbaar.

Gerelateerde artikelen:
Meer nieuws van 3 december 2019
Geen andere berichten van 2019-12-03 gevonden.