Verkoop Eneco betekent 80 miljoen voor Capelle

  • maandag 25 november 2019
  • Rob Nieuwveld

Energiebedrijf Eneco komt in Japanse handen. Mitsubishi neemt het Rotterdamse energiebedrijf voor 4,1 miljard euro over. Voor mede-aandeelhouder gemeente Capelle aan den IJssel levert dit 80 miljoen euro op, aldus wethouder financiën Nico van Veen vandaag tegenover Radio Capelle. "Het is voor 95% zeker dat deze deal rond komt" aldus de wethouder.

Mitsubishi doet de overname samen met het Japanse elektriciteitsbedrijf Chubu, dat 20 procent van de overnamesom betaalt. Mitsubishi bekostigt de rest. Het bod overtreft de verwachtingen verre; meestal werd de waarde van Eneco getaxeerd op rond 3 miljard euro. Wethouder Nico van Veen kan zich vinden in een Japanse overname.

"Er schijnt een goed sociaal plan te zijn dat zorgt dat vrijwel iedereen bij Eneco kan blijven en dat de inmenging van de Japanners anders zal zijn dan bijvoorbeeld bij een Franse overname of die van Shell en Rabobank"

Wat de wethouder in Capelle aan den IJssel gaat doen met deze opbrengst is officieel aan de gemeenteraad. De wethouder is voorstander van het fors aflossen van schulden om de schuldenlast van de gemeente bijvoorbeeld te halveren met zo'n 50 miljoen euro.

Gerelateerde artikelen:
Meer nieuws van 25 november 2019
Geen andere berichten van 2019-11-25 gevonden.