OBS West opent energie neutraal gebouw

  • maandag 9 september 2019
  • Kasper Luchtmeijer

Vanmiddag opende oud-directeur Jan Noordam samen met directrice Angelique Snoei, wethouder Nico van Veen en aannemer Heijmans de eerste energie neutrale school van Capelle aan den IJssel.

Het schoolgebouw heeft in het korte tijdbestek van mei tot en met augustus een flinke transformatie ondergaan. De feestelijke opening vond plaats in de prachtig gerenoveerde aula waar Heijmans een informatiebeeldscherm overhandigde, waarop leerlingen de energieopbrengsten kunnen ontdekken. Met het onthullen ervan werd de nieuwe duurzame school overgedragen van oud-directeur Jan Noordam aan Angelique Snoei, die 1 september is gestart. Angelique Snoei is erg enthousiast over haar nieuwe school:

“Het is een enorme luxe om als nieuwe directeur van OBS West te starten op een school die technisch gezien volledig duurzaam is gemaakt.”

Transformatie

OBS West kent twee locaties, waarvan het hoofdgebouw flink onder handen is genomen. De school is gebouwd in 1992 en technisch in goede staat, maar kent zoals veel schoolgebouwen nadelen; grote en hoge ruimten waar veel warmte verloren gaat en klimaat lastig te beheersen is. In de zomer was het snel te warm en in de winter moet de verwarming behoorlijk draaien om het warm te krijgen. In de meivakantie is onder leiding van Heijmans gestart met de daken, die zijn voorzien van een extra dikke isolatielaag. Het glas in de gevels is vervangen door HR++ glas. Ook het uiterlijk van het gebouw is aangepakt. Zo is zowel de binnen- als buitenkant geschilderd en met name de aula is heerlijk licht geworden.

De zomervakantie heeft ervoor gezorgd dat de overige werkzaamheden verricht konden worden. Alle lokalen zijn voorzien van een klimaatbehandelingskast die de lokalen voorzien van frisse lucht, maar ook verwarmen of koelen. Het gehele dak van het gebouw bevat tevens zonnepanelen en een warmtepomp verwarmt het pand in de koude perioden. Ramon van Zijderveld, directeur Heijmans:

“In enkele weken tijd hebben we van een bestaande school een frisse school gemaakt die met een goed binnenklimaat en duurzame energieopwekking een flinke bijdrage levert aan een gezonde leer- en leefomgeving”.

Indrukwekkende resultaten

De gehele transformatie is ingezet om van OBS West een energie neutrale school te maken. De zonnepanelen, 852 stuks, leveren gezamenlijk een energieopbrengst van 217.260 kWh per jaar op. Het gebouw voldoet nu aan de nieuwe normen voor wat betreft verlichting, ventilatie en temperatuur. Met het plan wordt een CO2-reductie behaald van ruim 40 ton per jaar, gelijk aan circa 45ha bos, maar ook bijna 10% van de gemeentelijke jaardoelstelling. Wethouder Nico van Veen:

“OBS West en de Stichting BLICK verdienen een grote pluim voor de bijdrage die zij leverden aan de verdere verduurzaming van Capelle aan den IJssel. Ik hoop dat dit project een voorbeeld is voor de andere scholen in Capelle aan den IJssel en de schoolbesturen om daar verder mee aan de slag gaan.”

OBS West

OBS West is een innovatieve school voor primair onderwijs in Capelle aan den IJssel en is landelijk bekend door haar techniek in onderwijs. Met de klas voor de toekomst inspireert zij leerlingen en onderwijsinstellingen al jaren op innovatieve wijze. OBS West maakt onderdeel uit van de scholen van stichting BLICK (Boeiend leren in Capelle en Krimpen) op onderwijs die dagelijks in primair en voortgezet onderwijs omstreeks 4000 leerlingen onderwijzen.

Gerelateerde artikelen:
Meer nieuws van 9 september 2019