"Capels college zorgt voor problemen" zegt ChristenUnie

  • maandag 4 december 2017
  • Redactie

De Capelse ChristenUnie maakt zich grote zorgen over de aansturing van het College van Capelle aan den IJssel. "Dit is goed zichtbaar bij de financiele ontwikkelingen, het omgaan met de eigen dochters en het Rivium." aldus de ChristenUnie.

In een persverklaring gaf de partij de volgende argumentatie bij de stelling: "De gemeente moet in de najaarsnota toegeven dat de financiele toekomst grote uitdagingen kent. En inderdaad, telkens niet goed omgaan met je geld zorgt ervoor dat er niets overblijft voor de toekomst. Iedereen weet dat je niet je salaris aan het begin van de maand op moet maken, want dan heb je aan het eind van de maand slechts droog brood. De Capellenaar zal de gevolgen over een paar jaar hard voelen.

De Capelse ChristenUnie heeft al jarenlang gewezen op het gevaar van oplopende schulden. Na veel ontkenning komt men er nu schoorvoetend achter, dat we zo niet door kunnen gaan. De nettoschuldquota is in 2017 nog 36%, maar gaat naar 74% in 2021. Dat is meer dan een verdubbeling in 4 jaar tijd, door de besluiten die nu genomen zijn.

Het gebrek aan sturing is ook duidelijk bij wat het College de 'eigen dochters' noemt. De gemeente Capelle heeft naast honderden eigen ambtenaren, ook ambtenaren in gemeentelijke stichtingen gezet. Het Centrum voor Jeugd & Gezin, Stichting Welzijn Capelle, Stichting Capelle Werkt, Sportief Capelle e.d. Zij kunnen niet uit met het geld dat ze krijgen, terwijl het doel juist was om effectiever en efficienter te zijn. Dus meer doen met hetzelfde geld of geld terug naar de gemeente. En wat doet het College? Ze aansturen zodat ze gaan presteren binnen het huidige budget? Nee, het College wil de eigen dochters graag ter wille zijn en wil ze meer geld geven.

Tenslotte hebben we ook nog het kantorenpark Rivium. Het is een bedroevende situatie. Landelijk is de leegstand 15% en in heel Capelle 35%, dit komt voornamelijk door Rivium. En omdat het zo slecht gaat in Rivium kiest het College ervoor een andere manier van meten te kiezen zodat het niet meer vergeleken kan worden. De bekende struisvogelpolitiek.

Het is goed dat de Capellenaar deze boodschap hoort, zodat ze bij de verkiezingen dit beleid kan afstraffen en kiest voor partijen die wel zorgen voor een degelijk bestuur."

Gerelateerde artikelen:
Meer nieuws van 4 december 2017