Programma dodenherdenking 4 mei

  • vrijdag 28 april 2017
  • Redactie

Op donderdag 4 mei worden in Capelle aan den IJssel de gevallenen uit de Tweede Wereldoorlog, andere oorlogsslachtoffers en slachtoffers van de diverse vredesmissies herdacht. Dit gebeurt met een herdenkingsbijeenkomst en aansluitend een stille tocht naar de begraafplaats. Op de begraafplaats worden gedichten voorgedragen en kransen gelegd bij het herdenkingsmonument.

Herdenkingsbijeenkomst
De herdenkingsbijeenkomst wordt gehouden in de Nieuwe Westerkerk aan het Valeriusrondeel en begint om 19.00 uur (inloop vanaf 18.30 uur). De bijeenkomst is gelijktijdig te beluisteren via de uitzending van Radio Capelle, in de ether via 105,3 Mhz en op de kabel via 102,4 Mhz. Tijdens de herdenkingsbijeenkomst houdt burgemeester Peter Oskam een toespraak. Er worden twee muziek stukken ten gehore gebracht door het Paulus Schäfer Gipsy Quartet. Everhard Zwart bespeelt het kerkorgel. De bijeenkomst wordt afgesloten met het gezamenlijk zingen van het Wilhelmus. Iedereen is welkom om deze plechtigheid bij te wonen.

Stille tocht
Na de herdenkingsbijeenkomst in de kerk wandelen de aanwezigen om 19.30 uur in een stille tocht - via het Kars Wegelingpad - naar het monument op de begraafplaats in Capelle-West. Hier leggen de burgemeester, en de kinderburgemeester, de Stichting Veteranen Capelle aan den IJssel, vertegenwoordigers van de politie namens de Nationale Politie, basisteam IJsselland, de Capelse Jeugdraad, vertegenwoordigers van de 6 PKN-kerken in Capelle en de Regenboog Ambassadeurs namens LHBT Capelle, kransen neer. Voordat de kranslegging plaatsvindt, worden gedichten voorgedragen door de winnaars van de gedichtenwedstrijd, die is gehouden op de Capelse scholen.

Twee minuten stilte
Om 20.00 uur wordt twee minuten stilte in acht genomen, waarna het Wilhelmus wordt gespeeld. Daarna is er gelegenheid bloemen bij het monument neer te leggen.

Vlaggen
Aan de inwoners van Capelle aan den IJssel vraagt de gemeente om van 18.00 uur tot een half uur voor zonsondergang de vlag halfstok te hangen. De zon gaat om ongeveer 21.10 uur onder.

Gerelateerde artikelen:
Meer nieuws van 28 april 2017