Gemeente reageert op rubberkorrels kunstgras

  • woensdag 30 november 2016
  • Redactie

Vandaag kwam gemeente Capelle aan den IJssel met een reactie op de berichten in de media over de kunstgrasvelden.

Afgelopen zondag is in het NOS nieuws nieuwe informatie bekend geworden ten aanzien van de eventuele aanwezigheid van schadelijke stoffen in de rubberkorrels die zijn gebruikt bij het aanleggen van de kunstgras. De NOS berichtte zondag dat een flink deel van de rubberkorrels hogere concentraties schadelijke stoffen zouden bevatten dan toegestaan. Dat zou blijken uit een onderzoek dat de bandenbranchevereniging VACO heeft gedaan. Tot nu toe zijn de uitslagen van 60 onderzochte velden bekend. Bij 58 van deze 60 velden zouden hogere concentraties kankerverwekkende stoffen zitten dan toegestaan.

‘Het onderzoek zegt echter niets over de daadwerkelijke blootstelling van gebruikers van de velden en daarmee over de gezondheidsrisico’s’, aldus een memo van de GGD Rotterdam-Rijnmond van 28 november 2016. Ook de velden van voetbalverenigingen CVV Zwervers en VV Capelle zijn door de VACO getest. De uitslagen van de testen in Capelle zijn nog niet bekend en zijn niet opgenomen in de resultaten van de 60 onderzochte velden.

De gemeente Capelle aan den IJssel blijft bij haar standpunt - in lijn van het besluit van de KNVB- om het onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) af te wachten en dat er op basis van de huidige inzichten geen reden is om te stoppen met sporten op deze velden.
De eerste resultaten van het RIVM-onderzoek komen eind 2016 beschikbaar. ‘Er moet dan een duidelijker beeld zijn van de belangrijkste chemische stoffen in rubbergranulaat in Nederland en inzicht geven in mogelijke gezondheidseffecten van rubbergranulaat op kunstgras’, aldus het RIVM op haar website. ‘Het is dus geen volledige risicobeoordeling, dat is in het gestelde tijdsbestek niet mogelijk.’

Gerelateerde artikelen:
Geen gerelateerde berichten gevonden.
Meer nieuws van 30 november 2016
Geen andere berichten van 2016-11-30 gevonden.