Klimaatbestendige stad: thema van de Nationale Groendag 2016

  • donderdag 1 september 2016
  • Redactie

Op 21 september vindt in Capelle aan den IJssel de Nationale Groendag plaats. Het centrale thema van deze dag is ‘klimaatbestendige stad’. Een actueel onderwerp, gezien de vele wateroverlast van de laatste tijd. De grote vraag is: hoe gaan we onze stedelijke gebieden zo vormgeven dat ze nu en in de toekomst klimaatbestendig zijn ingericht?

Twee sprekers zullen daar in de ochtend dan ook op ingaan. De eerste spreker is Dirk van Peijpe, founder van De Urbanisten. Volgens Van Peijpe worden de verschillende waardes van groen in onze steden breed erkend, maar bij de planvorming en beleid zijn zij echter zelden een uitgangspunt. De vraag ‘hoe ga je ecosysteemdiensten een centrale plek geven in het ontwerpen aan onze steden?’ staat centraal. De casus die hij in zijn verhaal toelicht is ‘Goed groen is goud waard’ uit Zwolle. Meer informatie over De Urbanisten tref je aan via www.urbanisten.nl.

Wethouder Jean Paul Meuldijk van Capelle aan den IJssel gaat vervolgens op een interactieve wijze het gesprek met de aanwezigen aan over de dagelijkse praktijk van groen in de stad. Hoe maken we de buitenruimte klimaatbestendig en wat is de rol van water en groen hierbij? Hij haalt een aantal Capelse projecten aan, die op een innovatieve én praktische manier bijdragen aan de klimaatbestendige stad: het vergroenen van het Capelse centrum, het dijkverzwaringsproject aan de Hollandsche IJssel en versterking van groen op bedrijventerreinen.

Na de pauze vinden er een vijftal workshops plaats:
- Groene metropool door Staatsbosbeheer;
- Operatie Steenbreek i.s.m. Capelle ad IJssel;
- Meer doen met stedelijk groen door Stadswerk;
- Vergroenen van bedrijventerreinen door gemeente Capelle aan den IJssel;
- Dijkverzwaring en de inpassing daarvan in stedelijk gebied door gemeente Capelle aan den IJssel.

De laatste spreker van de dag is Hans Oosters, voorzitter van de Unie van Waterschapen. Oosters ziet het groen als een stedelijke hoosbui “spons”. Volgens hem is de combinatie van groen met voldoende berging een belangrijke stap in het tegengaan van wateroverlast in de stad.
Prijsuitreiking
Tot slot worden aan het einde van de dag de prijzen uitgereikt van de Nationale groencompetitie Entente Florale ‘groenste stad en dorp’ van Nederland. In totaal nemen er dit jaar vier steden en vier kleine steden & dorpen deel aan deze competitie.

In de categorie steden zijn dit:
• Krimpen a/d IJssel
• Goes
• Wassenaar
• Zeewolde

Categorie kleine steden & dorpen:
• Beek en Donk (gemeente Laarbeek)
• Beuningen (provincie Gelderland)
• Nieuwkoop
• Stevensweert (gemeente Maasgouw)
Dagvoorzitter
De dagvoorzitter van deze dag is Jan Dirk Stouten. De Nationale Groendag wordt georganiseerd door de gemeente Capelle aan den IJssel, winnaar Entente Florale 2015 in de categorie steden, en Entente Florale Nederland.
Meer informatie over de dag alsook over het aanmelden (zijn geen kosten aan verbonden) vindt u op www.nationalegroendag.nl

Gerelateerde artikelen:
Meer nieuws van 1 september 2016