Molukkers herdenken verzetsheld met wandeltocht

  • vrijdag 13 mei 2016
  • Redactie

Op zaterdag 14 mei 2016 herdenkt de Molukse gemeenschap de Molukse verzetsheld Thomas Matulessy alias Pattimura door middel van en hardloop- en wandeltocht van 30 km. Er doen zo een 250 personen mee. Men start in Alphen a/d Rijn en eindigt in Capelle a/d IJssel. Onderweg doen ze o.a. Boskoop, Waddinxveen en Moordrecht aan. Pattimura leidde in de 18e eeuw de volksopstand tegen de Nederlandse onderdrukking. Hij is in 1817 opgehangen door Nederland.

Gedurende de hele dag is er veel vlagvertoon en een onthaal door jongeren gekleed in lendendoek met wapen en schild, die een Molukse krijgersdans opvoeren. Ook zal de Molukse vlag ceromonieel worden gestreken door Molukse jongeren in militair uniform. Een vertegenwoordiging van de Molukse regering in ballingschap (RMS) is bij de start en finish aanwezig.

Met deze wandeltocht wordt ook aandacht gevraagd voor de mensenrechtensituatie in de Molukken en West Papua. Op dit moment zitten tientallen Molukse en Papua gewetensgevangenen vast voor het vreedzaam uiten van hun mening, zoals voor het laten zien van de verboden vlaggen van Maluku en Papua. Ingrijpen door leger en politie gaan vaak gepaard met marteling en moord. Rapporten van Amnesty International en Human Rights Watch maken hiervan melding.

Programma
Molukse wijk Alphen aan den Rijn (Dennenlaan)
Ontvangst deelnemers: 07.30 uur
Start wandelaars: 09.00 uur (start door lid RMS-regering)
Start hardlopers: 12.00 uur

Aankomst Waddinxveen: 11.00 uur (Grand Cafe DeLinQ)
Aankomst Moordrecht: 13.30 uur (Molukse wijk, Pr. Wilhelminastraat)
Vertrek Moordrecht: 15.30 uur

Molukse wijk Capelle aan den IJssel (Kerkplein - Banda Neira 40)
Aankomst wandelaars/hardlopers: 17.30 uur

Ontvangst in Capelle op straat door krijgersdans en aansluitend ceremonieel strijken van de Zuid Molukse vlag. De dag wordt afgesloten door een muzikale avond met optredens van live-band en culturele groepen in ontmoetingsgebouw Nunu Mahua aan de Noorderbreedte101.

Voor meer informatie over de wandeltocht, doelstellingen en route kunt u naar www.facebook.com/pattimurawalk

Gerelateerde artikelen:
Meer nieuws van 13 mei 2016