Kunstproject Be Connected bij Comenius

  • maandag 7 september 2015
  • Redactie

Het programma CultuurKoers maakt de verbinding tussen de vestigingen Nieuwerkerk en Capelle (Lijstersingel) van het Comenius College, in de vorm van het kunstproject ‘Be Connected’. Dit project maakt niet alleen de verbinding tussen de schoolgebouwen, maar ook tussen de klassen, leerlingen en docenten. Bart Belonje, leraar beeldende vorming op Comenius, legt uit hoe.

Belonje: ‘De leerlingen van leerjaar 3 hebben selfies gemaakt waarbij ze hun persoonlijkheid mochten benadrukken of juist camoufleren. De selfies zijn op A4-formaat in zwart-wit afgedrukt en in de lengte gehalveerd. De ‘helfies’ zijn uitgewisseld tussen beide vestigingen en door de docenten at random gematcht.
De leerlingen hebben van door henzelf aangeleverde steekwoorden korte poëzieteksten gemaakt met een witte marker op zwart papier. Deze teksten zijn uitgescheurd en gecombineerd met de match van de 'helfies'. Dit geheel is gelamineerd en daarna met gekleurd kunststofdraad aan elkaar genaaid. Zo ontstond er een mooie artistieke connectie tussen de klassen, leerlingen en docenten van het Comenius College.
De werkstukken zijn tot ‘wandkleden’ aan elkaar gekoppeld en hangen in beide schoolgebouwen.
De leerlingen en docenten hebben veel tijd en energie in dit prachtige project gestopt. Het is een waar kunstwerk geworden waarin de verbinding tussen de vestigingen Lijstersingel en Nieuwerkerk tot uitdrukking komt.’

De Comenius Mavo Capelle en de vestiging Comenius Nieuwerkerk laten hun leerlingen ‘breed’ kennismaken met kunst en cultuur door middel van het programma CultuurKoers. De leerlingen op deze vestigingen voeren activiteiten uit op het gebied van beeldende kunst, theater, film, muziek, dans en drama, poëzie en literatuur. Alle aandacht voor kunst en cultuur wordt in zoveel mogelijk vakken verweven.
De Cultuurkoers biedt een goede en bredere basis voor vervolgonderwijs. Nu al stromen leerlingen van Comenius door naar het Grafisch Lyceum en het Mediacollege. In de nabije toekomst kan de school een opstap worden naar het mbo-kunstonderwijs.
Meer informatie op www.comenius.nl

Gerelateerde artikelen:
Meer nieuws van 7 september 2015