Ook Jeugdraad en kerken bij dodenherdenking 4 mei

  • dinsdag 29 april 2014
  • Redactie

Bij de Dodenherdenking op zondag 4 mei leggen twee nieuwe deelnemers een krans. De Capelse PKN-gemeenten en de Capelse Jeugdraad nemen voor het eerst officieel deel aan de plechtigheid, die start in de Nieuwe Westerkerk om 19.00 uur en vervolgd wordt met een ceremonie op de Begraafplaats Capelle-West.

Jaarlijks wordt er al een krans gelegd namens de Capelse veteranen, de Regionale Politie-eenheid Rotterdam en een namens het gemeentebestuur. “Het thema dit jaar is ‘Vrijheid geef je door’. "Dit kan niet mooier geïllustreerd worden dan door de actieve deelname van de Capelse Jeugdraad en de PKN-kerken: het betekent dat de nieuwe generaties hier weer wat steviger vertegenwoordigd zijn,” constateert burgemeester Frank Koen, die zondag de gemeentelijke krans legt samen met de kinderburgemeester van Capelle aan den IJssel. “Ik hoop dat andere groeperingen dit voorbeeld zullen volgen, want doorgeven begint bij herdenken”, zegt Koen, die al eerder opriep voor een bredere vertegenwoordiging van organisaties uit Capelle aan den IJssel.

In de Nieuwe Westerkerk houdt burgemeester Koen zijn 4 Mei-rede. Organist Arjen Uitbeijerse begeleidt de herdenkingsbijeenkomst. Het dagkoor Debarim, dat bestaat uit leden van het koor van de Nieuwe Westerkerk, zal een tweetal liederen ten gehore brengen.

De ceremonie op de Begraafplaats Capelle-West begint met de winnaars van de Capelse gedichtenwedstrijd voor scholieren, die hun gedichten voordragen. Daarna vindt de kranslegging plaats. Om 20.00 uur is er twee minuten stilte. Daarna wordt het Wilhelmus gezongen.

Harmonieorkest EMM levert ook dit jaar weer een bijdrage: vier tamboers gaan voorop in de stille tocht van de Nieuwe Westerkerk aan het Valeriusrondeel naar de begraafplaats en het harmonieorkest begeleidt daar het Wilhelmus. Leden van de Capelse scoutingverenigingen begeleiden de kranslegging. Deze vindt plaats bij het Oorlogsmonument, dat is opgericht ter nagedachtenis aan de Capelse gevallenen uit de Tweede Wereldoorlog.

Gerelateerde artikelen:
Meer nieuws van 29 april 2014